„És láttam…egy Bárány áll középen…”

Steinbach József, 2014-04-13 04:00:00

(Jelenések 5,1-10)* A tekercs tartalma nem egyes történeti eseménysorokat jelenít meg, hanem rávilágít a történelem folyamatának lényegére, miszerint Isten a világ kormányzója, Ő jelöli ki annak útját, történelemformáló akarata által. Ez az akarat pedig üdvszerző akarat.

A látnok joggal sír (4), mert ha Isten önmaga maradéktalan boldogságának élne, minket felemésztene a gonosz mindenfajta tombolása. Áldott az olyan ember, aki tud sírni a gonosz benne, általa, körülötte szaggató valóságán. Isten azonban győzött a gonosz felett (5) és megvalósította az Őtőle elhajlott emberiség történetében örökkévaló üdvakaratát. A „látnok” látja a Bárányt, aki által mindezt az Isten megvalósította (6). A hét pecséttel lezárt könyvtekercs (7) Isten mindentudó és mindenható voltára utal, miszerint Ő képes arra, hogy megvalósítsa, ami abban van, vagyis véghezvigye Isten üdvözítő akaratát, minden nép és nemzet javára (9). Amikor tapasztaljuk a gonosz hatalmát, tekintsünk arra, aki győzött felette: el ne felejtsük, hogy a világ nem gazdátlan, Isten üdvözítő akarata érvényesül azokon, akik Őrá tekintenek (6). Ez most a virágvasárnapi örömhír.

* A Jelenések könyvének olvasásakor mindig tisztázni kell, hogyan szemléljük helyesen ezt a könyvet (tisztázni kell írásmagyarázati elveket), egyébként mindenki azt gondol a jelenések mögé, amit csak akar, közben pedig Isten Igéjére hivatkozik; nincs ennél veszélyesebb, Isten Igéjéhez méltatlan visszaélés.

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9428
Összesen 2009. június 2. óta : 39863185