Restaurált szószék- korona és hátfal felszentelése és megáldása volt Szentgálon virágvasárnap

Nagy Lajos, 2014-04-14 19:39:46

2004. április 4-én, az időközben az Örökkévalóságba távozott dr. Tamás Dénes Szentgálról elszármazott, Amerikában élt és szolgált esperes-lelkész végrendelkezett: hagyatékából juttassanak Szerettei a szülőfaluja templomának, nevezetesen a templomi szószék restaurálásának céljára. A szószéket Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor áldotta meg. Soli Deo Gloria!

 A szentgáli református templom barokk szószékének és részleges restaurálásának története 

      A XVIII. század második felében épült szentgáli templom barokk stílusban készült szószéke csak  jóval a templom épület elkészülte után, a XIX. században került a helyére. Eredetére nézve csak homályos sejtések, illetve különféle elméletek, becslések és következtetések vannak. Annyi minden esetre bizonyos, hogy stílusjegyeit tekintve egyértelmű: ez a szószék korábban mindenképpen egy katolikus testvéreink által „lakott” templomban szolgált.

      A hangvető tetején a felhők közül kiemelkedő, aranyozott, úgynevezett dicsfény-koszorúval övezett korona áll. A négy élen végigfutó vonalvezetésben egy-egy vázadísz látható. A hangvető alját arany függöny-motívum bojtsora övezi. Az aranyozott ornamentikák környezete vörös márvány, a felhők fehérek, míg a vázák kék és fehér színűek. 

      Az eredeti állapoton gyakorlatilag mintegy másfél évszázadon át nem változtattak, illetve érdemleges munka sem statikai vizsgálat, sem művészi-restaurálás tekintetében ez idő alatt nem történt. Mígnem az Úr 2002. esztendejében a nagymértékű statikai állapot romlás, illetve a használhatóság   egyértelmű megkérdőjeleződése, valamint a sürgetően kívánatos restaurálás álma miatt Egyházközségünk megbízást adott Jenei Zoltán restaurátor művésznek: készítsen átfogó állapot felmérést, illetve a legszükségesebb feladatok elvégzésére nézve ütemezési tervet. A szükséges műemléki hatósági engedélyek beszerzését s az árajánlatok kézhez vételét követően – nagyobb anyagi fedezet  hiányában - a Gyülekezet számára egyetlen járható útként a legszükségesebb állagmegóvás maradt. A statikai megerősítést és a sürgető  állagmegóvást Jenei Zoltán, Ifjú Bíró Zoltán és Szalay György restaurátor művészek elvégezték. 

      2004. április 4-én, az időközben az Örökkévalóságba távozott dr. Tamás Dénes Szentgálról elszármazott, Amerikában élt és szolgált esperes-lelkész hamvainak a szülőfalu temetőjében történt elhelyezésekor új fejlemény született. A Hitvestárs Nagytiszteletű Asszony arról tájékoztatott bennünket, hogy dr. Tamás Dénes esperes úr végrendelkezett: hagyatékából juttassanak Szerettei a szülőfaluja templomának, nevezetesen a templomi szószék restaurálásának céljára. Az azóta folyamatosan érkezett valuta összegek kilenc esztendő alatt olyan summává dagadtak, hogy komolyan lehetett foglalkoznunk a szószék előbb-utóbbi részleges restaurálásának ügyével. 

      2013. februárjában – egy újabb, Tamás Dénesné nagytiszteletű asszonytól származó komoly összegű átutalást követően – megszületett a Presbitérium döntése: elegendő összeg áll rendelkezésre ahhoz, hogy a restaurálási munkálatok első fázisát folyamatba helyezzük.   

      Nyomban felkértük – komoly szakmai ajánlások után – Pák András restaurátor művész urat a munka szakmai és anyagi megtervezésére. Megállapodás született: 1,5 millió forintért kész elvégezni a szószék mintegy egyharmadának – a hangvetőnek, a szószék-koronának és a hátfalnak – a restaurálását. Elfogadtuk az árajánlatot, amire dr. Tamás Dénes esperes úr hagyatéka elegendőnek bizonyult. Az engedélyeztetési eljárások, az e vonatkozásban megmutatkozó sajnálatos késlekedések ellenére a munka elkészült. 

      Amit pedig szemeinkkel látunk, az – gondolom – önmagáért beszél. 

      Hálát adok Istennek – Veletek együtt, Testvéreim – azért, ami megtörténhetett itt nálunk. Ez a hálaadás csordult ki a  felszentelő imádságomból és - gondolom – egyértelműen ez csordul ki mindannyiunk szívéből. 

      Most pedig, e „hivatalos” beszámoló keretében, legyen szabad nekem a Szentgáli Református Egyházközség Elnöksége, Presbitériuma és egész közössége s nem utolsó sorban a magam nevében köszönetet mondani innen a messzi távolból dr. Tamás Dénesné nagytiszteletű asszonynak, a Hitvestársa hagyatékát ilyen, a testamentumhoz híven, hűségesen kezelni tudó szándékáért. Köszönetet mondok Pák András restaurátor művész úrnak és Csapatának a gyönyörű munkáért. A munkafolyamatok során páran szemlélhettük itteni munkájukat. Azt a hatalmas munkát, amit a műteremben végeztek el, nem volt lehetőségünk követni. Viszont egyedül voltam a Szószékkel szembeni padsorban a leszereléskor, amikor azért imádkoztam: ne legyen baj, ne történjék tragédia. Mert úgy éreztem: elméreteztük a leveendő műtárgy tömegét (a legnagyobb elem 80 kilogramm). Tragédia nem történt – hála Istennek - de a hirtelen meginduló műtárgy a fémállványt elhajlította. Aztán a hatalmas műtermi munka után jött a visszahelyezés. Akkor már hárman imádkoztunk – és öten dolgoztak megfeszített erőbevetéssel, hogy  ne történjék  baj! És nem történt baj. Hanem minden forgatókönyv szerűen történt. Az állványzatról zökkenőmentesen borították rá a két tartó gerendára a monstrumot. Aztán innentől fogva már ment minden, mint a karikacsapás. Itt látható az eredménye. 

      Tisztelettel megköszönöm Mindenkinek, Aki bármit is tett ennek a hatalmas teljesítménynek az elérése érdekében. Úgylegyen! Ámen!

 Soli Deo Gloria!

Nagy Lajos szentgáli lelkipásztor

***

 Kegyelmes Istenünk, „…Aki vagy, és Aki voltál és Aki eljövendő…” (Jelenések 1:8) – Hozzád száll hálaadó imádságunk. Történelem Ura, hatalmas Istenünk, Szentháromság, egy, örök és igaz Isten! Hálát adunk Neked azért, hogy a történelem viharaiban mindmáig megőrízted ezt a szószéket, amely világító fáklyaként szolgált és hirdette dicsőségedet bajban, küzdelemben, örömben és bánatban, sorsfordító történelmi pillanatokban, mind a mai napig. Köszönjük, hogy ha a tiszteletreméltó Elődeink erőik megfogyatkozása miatt nem tudtak lépéseket tenni e tündökletesen szép és gyönyörűséges, kiemelt műemlék méltó megóvása érdekében, nekünk, e mostani generációnak  jutott a megtisztelő feladat, hogy átmentsük azt az utánunk következő századoknak. Köszönjük, hogy az áldott emlékezetű dr. Tamás Dénes esperes- nagytiszteletű úr személyében adtál egy olyan támogató Testvért a Szentgáli Szentegyháznak, Aki a történelem vészterhes pillanataiban, ez általa  szeretett tájakat kényszerűségből messze mögötte hagyván, még mielőtt a messzi idegenben eltávozott volna e földi árnyékvilágból, testamentumot hagyott Övéire így: 

      Isten kegyelméből megszerzett anyagi javai fordíttassanak a Szülőfalu, Szentgál református szószékének méltó restaurálására! 

      Urunk! Jelentjük Neked mélységes tisztelettel: nemcsak az Örökhagyó Családja, de mi is teljesítettük a testamentumot! Hogy pedig bennünket, ezt a mostani generációt abba a helyzetbe hoztad, hogy ezt  megtehettük, ezért legyen áldott a Te háromszor szent neved. 

      Látod, Urunk, egy részét tudtuk most csak elvégeztetni a nagy munkának. De legyen ez  most nekünk jel, hogy Nálad nélkül semmit sem tehetünk, viszont neved segítségül hívásával sok mindent megtehetünk. Legyen az utánunk következők szent feladata a folytatás, hogy egykor, valamikor majd teljes gyönyörűségében ragyogjon a szentgáli szószék s hirdesse nagy neved dicséretét. 

      Valakik egykoron, réges-régen ezt a zsoltáros imádságot írták – Uram – ennek a szószéknek a most restaurált koronája fölé, nagyon találóan, hogy „Az én lábamnak szövétneke a te igéd, és ösvényemnek világossága.” (Zsoltárok 119:105) Ezt kérjük, hogy ez így legyen ma is! Ámen!

      Most azért tehát, a Szentháromság egy örök igaz Isten nevében és Magyar Református Keresztyén Egyházunk képviseletében, én, mint az én Uramnak, a Megváltó Jézus Krisztusnak méltatlan bár, de elhívott szolgája, a Szentgáli Szent Gyülekezet lelkipásztoraként megáldom e szószéket. 

      Legyen áldott e szószék, küldetése betöltésében, az örökkévaló isteni Ige hirdetésében, az élet szebbé, jobbá s boldogabbá tételében, az Isten- és emberközi kapcsolatok ápolásában, nemzeti- és keresztyén önazonosság tudatunk erősítésében. Legyen áldott, mint hű társa e Gyülekezet és e  kedves falu lakóinak, jó ügyekért, jó akarattal való fáradozásaikban, küzdelmeikben. Legyen kísérője gyámolítója, bátorítója mindazok hitvalló magyarság-tudata erősítésének, akik naponként segítségül hívják dolgaikban az Úr nevét. Áldja meg e szószéket maga az Atya Isten, tegye erőt sugározóvá maga a Fiú Isten és szentelje meg  maga a Szentlélek Úr Isten - itt az időben és az örökkévalóságban, most és mindörökkön örökké! Ámen!  

 

Forrás: a Veszprémi Református Egyházmegye honlapja

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7710
Összesen 2009. június 2. óta : 39872273