„Új utakon: a misszióban élő egyház“ - akkreditált lelkésztovábbképzés

, 2014-04-30 18:05:46

Szeretettel felhívjuk lelkipásztor testvéreink figyelmét a soron következő lelkésztovábbképzési lehetőségre, amelynek címe: "Új utakon: a misszióban élő egyház".

A konferencia 2014. május 7-9. között a balatonszárszói SDG konferenciatelepen (Balatonszárszó, Csárda u. 39-41.) kerül megrendezésre. A konferencia május 7-én 12 órakor ebéddel kezdődik és május 9-én pénteken 16 órakor zárul.

A Dunántúli Református Egyházkerületben szolgáló lelkészek részvételi költségeit az egyházkerület támogatja. A konferencia teljes költsége 15.760 Ft/fő, amelyből az egyházkerületből érkező résztvevőnek 5.000 Ft,- részvételi díjat kell befizetnie a Dunántúli Református Egyházkerület 11748007-20902492 számú bankszámlájára.

A tanfolyamra az interneten keresztül lehet jelentkezni!  A jelentkezéshez egy űrlapot kell kitölteni, melyet megtalálnak az egyházkerület honlapján illetve ide kattintva is kitölthetnek.  Az űrlap kitöltését követően a “Küldés” gombra kell kattintani.

A program egy egységet alkot, ezért csak a teljes részvételért lehet a tanfolyamért járó 15 kreditpontot jóváírni.  Ezért azok jelentkezését várjuk, akik az egész programon, megszakítás nélkül részt tudnak venni. A részletes programot a jelentkezési űrlap alatti csatolmányból tölthetik le.

A jelentkezéseket jelentkezési sorrendben, 2014. május 1. 12:00 óráig tudjuk elfogadni.

Hangsúlyozzuk, hogy a PRTA által szervezett és az egyházkerület által támogatott, húsvét utáni négy napos kerületi lelkésztovábbképző alkalmak, Isten megtartó kegyelmében bízva, folytatódni fognak, egy mindenki számára alkalmasabb időszakban, amelyről Dr. Vladár Gábor rektor úrral egyeztetve külön értesítést küldünk!

Kurzusleírás:


A misszió fogalma egyházi és teológiai közgondolkodásunkban mindmáig vitatott és tisztázatlan. Kurzusunk missziológiai alapvetése a Missio Dei, Isten Országa Jézus Krisztusban elérkezett "már és még nem" valóságában értelmezi az egyház missziói elhívását.


Kurzusunk második blokkja a misszióról alkotott koncepciónk újrafogalmazásában segít. Az evangélium átadása módjának keresésében figyelemmel kell lennünk környezetünk valós helyzetére, kérdéseire, szükségeire, álmaira. Megvizsgáljuk, hogy a jelen lévő lelkészek gyülekezetei milyen környezetben élnek milyen kihívásokkal kell szembenézniük, milyen irányba kell választ keresniük városi, szórvány, vagy éppen a cigányság kérdéseivel küzdő közegben. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a világ immunissá lett az evangélium iránt, az egyház pedig küzd azzal, hogy hogyan legyen missziói egyház a multikulturális, posztmodern kontextusban. A szekularizált környezetben is ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a helyi gyülekezet a misszió alapvető sejtje.


Kurzusunk harmadik blokkja a gyülekezetépítés gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. Hisszük, hogy a gyülekezetépítés református gyülekezeteinkben alkalmas eszközzé lehet Isten kezében, hogy újraélessze a már meglévő formai kereteket, a céltévesztettség, a kifáradás, a koncepciónélküliség egyre erősebben érezhető hatásai között. A helyi gyülekezet az a közösség, amely valódi, állandó érintkezési felületet jelent egyház és világ, új és régi teremtés között. Ebből következik, hogy a helyi gyülekezet feladata a tagok felkészítése a világban folytatott dialógusra, hogy miközben válaszol az egyén kérdésére, aközben az életén át is felmutassa a Krisztus evangéliumát. Hogyan tudjuk gyülekezeti tagjainkat felkészíteni erre a missziói találkozásra, hogyan szervezzük gyülekezeti életünket, hogy az Isten missziójának a helye legyen?


Módszer:
A kurzusban az előadások, reflexiók és műhelymunkák váltakozva lesznek jelen.

Ajánlott olvasmányok:


 • L. Newbigin: Evangélium a pluralista társadalomban


• D. Bosch: Paradigmaváltások a misszió teológiájában


• Czövek Tamás: Írd meg, amiket láttál - Hét lakótelepi gyülekezet


• Püski Lajos: Érdeklődéstől elköteleződésig - Misszió és gyülekezetépítés: koncepciónk és gyakorlatunk


Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 23., Tuesday,
Béla napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 10021
Összesen 2009. június 2. óta : 40223820