Tatai gyülekezeti hétvége Batatonberényben

Becker Tibor, 2014-08-14 04:00:00

2014. július 10 - 13. között egy nagyszerű hétvégét tölthettünk el lelkes gyülekezeti tagokkal közösségben a Balaton partján, Balatonberényben.A táborban egészen fiatalok (néhány hónaposak is), és egészen fiatalosak (kicsit idősebbek, de semmi esetre sem öregek) vettek részt. 

A tábor mottója volt: „És ő "adott" némelyeket apostolokul, másokat prófétákul, ismét másokat evangélistákul vagy pásztorokul és tanítókul, hogy felkészítse a szenteket a szolgálat végzésére, Krisztus testének építésére..." (Ef. 4:11-12). Ennek kapcsán adódott a kérdés: Te mit tehetsz a gyülekezetért?

Az elszánt táborozók eltökéltsége többször próbatételre került, azt azonban sem a tábori szállás körülményei, sem pedig a tartós esőzés kikezdeni nem tudta. Sőt! Kiváló előadóink voltak, akik szellemi és lelki táplálékot nyújtottak számunkra, lélekben épültünk közös beszélgetésekben, továbbá kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes kirándulásokat tettünk a környéken.

 

Pénteken Szabóné László Lilla Asszony tartott előadást „Tömeg-gyülekezet-egyén - vallás a posztmodern korban" címmel. Előadásának indító gondolata elgondolkodtató volt: képzeljük el, hogy egy hatalmas tömegben vagyunk, ami egyszer csak egy irányba megindul. Mindenki özönlik, zúdul abba az irányba, magával rántva a tömeg egyes tagjait, az egyéneket. Aki nem halad, azt a tömeg elsodorja, eltapossa. Mit tehet hát az egyén, ha nem akar a tömeg sodrásában haladni? Nos, csakis egyet. Összekapaszkodik másokkal, és így, közösségként ellen tudnak már állni a tömeg sodrásával szemben. Igaz ez a kép a gyülekezetre is, melynek tagjai összekapaszkodnak, s a tömeg mellettük halad el, ők pedig nem sodródnak el.

 

Metaforikus gondolatindítás, amelyet abba az irányba is tovább kívánt szőni az előadó, hogy mi a felelőssége az összekapaszkodott egyének közösségének a tömegben sodródó egyének irányába.

 

Mindehhez szervesen kapcsolódott Szabó Előd lelkipásztorunk szombati előadása is, rámutatva a gyülekezeti hétvége vezérigéjén át a gyülekezet közösségi létének jelentőségére.

Az előadások utáni kiscsoportos munkafoglalkozások szellemnek és léleknek egyaránt épülését szolgálták: a család szerepe a közösségben, az egyén a posztmodern korban, az ökológiai egyensúly fenntartása, továbbá: a gyülekezet szerepe, vállalások a gyülekezet életében.

 

Pénteken Nagy Krisztina lelkész asszony tartott szintén élvezetes áhítatot, illeszkedve a hétvége vezérgondolatához.

Mindeközben a kicsinyekről sem feledkezett meg a gyülekezet: kézműveskedés, éneklés, beszélgetés, és sok játék zajlott a felnőttek alkalmai alatt, emlékezetessé téve a gyermekek számára is a hétvégét. Köszönet érte mindazoknak, akik idejüket, energiájukat értük áldozták.

 

Külön öröm volt számomra (és természetesen valamennyi megjelent gyülekezeti tag számára) a Canto-Rock zenekar fellépése is a táborban. Ha már ugyanis a szolgálatnál tartunk: Ők azok, akik minden hónapban zenés istentiszteleten adnak elő, és a gyülekezeti táborba is eljöttek, különlegesebbé téve az alkalmat. Jó volt látni és hallani, hogy a gyermekeink kórusban éneklik a felcsendülő énekeket, lelkesen, teli torokból.

 

No, és természetesen - az időjárás adta lehetőségeinkhez mérten - felkerestük a környék nevezetességeit. Jártunk a Festetics-kastélyban Keszthelyen. Gyermekeink - és valljuk be, az apukák - örömére modellvasút kiállítást is néztünk (Apuuu, megveszed? - hallottam saját fiamtól, és még más gyermekektől is...), valamint egy igen színvonalas vadászati kiállítás is szerepelt a programban. A balatonberényi Csillag-várba szintén elkirándultunk.

 

Végül, de nem utolsó sorban, vasárnap istentisztelet zárta le az együtt töltött hétvégét. A napi ige is kiválóan illeszkedett a hétvége alapgondolatához: „Először önmagukat adták az Úrnak" (2. Kor. 8,5). Először ismerjük el, hogy mindent az Úrtól kaptunk, és ha életünk az Úré, úgy könnyebb lesz másoknak is adni, másokon is segíteni, és megtapasztaljuk, hogy nekünk sem lesz kevesebb.

Ez hát az útmutatónk ahhoz, hogy kezünket kinyújthassuk a tömeggel sodródó embertársaink felé.

Az alkalmat Úrvacsorával, és a Himnusz éneklésével fejeztük be, és megígértük egymásnak, hogy ha az Úr is úgy akarja és megtart minket, akkor jövőre Mátraházán folytatjuk a gyülekezeti táborok sorát.

 

forrás:

http://reftata.hu/index.php/gyuelekezeti-elet/hirek/144-2014-08-01-gyuelekezeti-hetvege-balatonbereny

 és a Tatai Református Egyházmegye honlapja

 

Kapcsolódó link:http://reftata.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 312
Összesen 2009. június 2. óta : 40224489