"A padban a helyünk" - Évnyitó a Pápai Református Teológiai Akadémián

Tóth Cseperke, 2014-09-11 04:00:00

Megtartotta tanévnyitó közgyűlését és csendesnapját a Pápai Református Teológiai Akadémia. A teológia hallgatói közös istentiszteleten vettek részt a pápai gyülekezettel, amely egyúttal úrvacsorai közösség és kollégiumi vasárnap – a gimnázium, a gyűjtemények és az akadémia közös ünnepe - volt. 

A tanévnyitó istentiszteleten és közgyűlésen, amelyet a Pápai Református Teológiai Akadémia dísztermében tartottak, Lentulai Attila, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdette Isten Igéjét. „Elkezdődik a teológiákon az előadások/tanítások sorozata. Tanítás helyett – ha jól látja el az egyház a feladatát – talán inkább azt kellene mondanunk, feleltetés kezdődik el. A professzorok és a hallgatók részéről egyaránt. A katedra a tanítás szimbóluma, a pad a felelésé. Vége van a helyzetnek, amelyben az egyház volt minden mindenekben. Nem az övé az első szó, nem ő tanít. Századunk elejére a padba, azaz a megkérdezettség állapotába kerültünk. Felelni kell, mert a világ megváltozott meg. Isten ültetett a padba, hogy ebben a megváltozott világban felelni tudjunk. Mindenkor készen kell lennünk a feleletadásra, naponkénti tanulással, alázattal, Isten szavára szüntelenül figyelve” – fogalmazott Lentulai Attila.. 

 

Dr. Vladár Gábor, a teológiai akadémia rektora ünnepi beszédében az egyház világban való jelenlétéről beszélt. A teológiai képzés legfontosabb elemeit – a kompetenciák legmagasabb szinten való mérése, hitben szocializált személyek keresése, személyes képességek figyelembe vétele, a professzionalitás szükségessége – számba véve tekintett előre a teológusok és professzorok előtt álló tanévre. Beszédében kiemelte: fontos a jelenlét, a gyülekezetek valóságában való részvétel. 

 

A Pápai Református Teológiai Akadémia tanévnyitó közgyűlésén Pannónia Felsőoktatásáért Díjat kapott Dr. Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere. A díjat Dr. Friedler Ferenc, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem rektora adta át. 

 

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a teológushallgatókat és oktatókat, majd Huszár Pál egyházkerületi főgondnok mondott zárszót. 

Képek: Hanula-Csordás Dóra


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 27493
Összesen 2009. június 2. óta : 40274811