Elkészült a Csajági Református Templom felújításának első üteme

Dusicza Ferenc, 2014-09-12 04:00:00

Nagy örömmel látjuk minden nap, hogy Református Templomunk tornya messziről csillog a napfényben, köszönhetően az új tetőanyagnak, amellyel beborították ügyes munkás kezek. A torony ablakait is sikerült kijavíttatni és lefestetni.

Néhány adat templomunk történetéből.

Csajág település, lélekszámát tekintve, a 19. század első évtizedeiben volt a csúcson. Ekkor épült a település ma is meglévő temploma. Felépítésének korát a déli karzatának mellvédjébe falazott tábla határozza meg, amely egyúttal a megáldásának időpontját is jelöli: "Építetett 1809 nov. 10.".  A toronysisakon látható 1845-ös évszám felújításra, elsősorban a toronysisak átalakítására utalhat. Az Úrasztala 1901-ben készült magánfelajánlásként. Az épület következő, jelentősebb felújításáról az északi karzatmellvédbe falazott tábla tanúskodik: "Kiujittatott 1911. nov. 26.". Az ekkor készült keresztelőmedencén ugyanez a dátum szerepel. E felújítás során építhették be az északi karzat lépcsőjét lezáró ajtót is. A toronysisakon látható 1918-as évszám minden bizonnyal a fedés javításának, cseréjének korát jelzi. A legújabb évszám pedig a torony ormán: 2014, amely mostani felújításra utal.

Az elvégzett munkálatokról

A hatalmas templomhajó tetőszerkezetének felújítása két szakaszban történt. Először meg kellett erősíteni a fa szerkezetet, majd következett a régi palatető eltávolítása és új cseréppel való felrakása. A pala, mint az közismert, veszélyes hulladék, ezért csak szakszerűen lehet megsemmisíteni. A két hatalmas konténernyi anyagot külön költségvetéssel kellett a hulladék megsemmisítő telepre szállíttatni.

Milyen forrásaink voltak?

A Csajági Református Templom felújítására az Egyházközség pályázatot nyert el mintegy 15 millió Ft értékben. Az MVH biztosította utófinanszírozás áthidaló kölcsönét a Dunántúli Református Egyházkerület biztosította olyan módon, hogy az elkészült munkák ütemében fizette ki a vállalkozó benyújtott számláit, majd az MVH által kiutalt összegre szerény kezelési költséget számolva ismét finanszírozta a következő szakaszt. Tekintettel arra, hogy az MVH pályázat nem írt elő önrészt, sikerült ilyen módon finanszírozni az építkezést.

Munkánkat segítették a fővállalkozó FL BAU mellett azok a helyi és környékbeli vállalkozók, akik pontos munkájukkal járultak hozzá Templomunk javításához.

AZ MVH pályázatot megelőzően az EMMI pályázat támogatásával sikerült a teljes harangozó szerkezet felújítása, a villanyhálózat részleges cseréje, a templom befalazott oldalajtajának megnyitása az iskola irányába.

Istentisztelet és kultúra

A templom  gyakran színtere  a vasárnapi és hétköznapi istentiszteleteken kívül zenés és egyéb kulturális rendezvényeknek.

A templom két karzatával és tágas kiképzésével 350 fő befogadására is alkalmas. Gyönyörű arányaival már messziről látszik. A Balaton közelsége különösen a nyári szezonban igazi lelki, szellemi és kulturális látványossággá teszi.

A helyi civil szervezetekkel, az iskola által elérhető családokkal a környék meghatározó intézménye a református egyházközség.

A pályázatban együttműködő helyi szervezetek

• Csajág-Röcsöge kulturális és szabadidő egyesület
• Kéknefelejts népdalkör
• Önkormányzat
• Református Általános Iskola

Közös hálaadás

Augusztus 31-én reggel 9 órai kezdettel az elkészült munkákért hálaadó és iskolai évnyitó istentiszteletet tartunk, amelyen jelen lesz dr. Huszár Pál professzor úr, a Dunántúli Református Egyházkerület elnöke, aki országos egyházunk zsinatának világi elnöke is.

Mindannyiuknak ezúton is köszönjük támogatásukat!

A Csajági Református Egyházközség

Forrás: A Veszprémi Református Egyházmegy honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2990
Összesen 2009. június 2. óta : 40189226

Település kereső

Látnivalók

Galéria

Calix-tus Vendégház („Fogadó a Kehelyhez”, „Kelyhes Ház”),Balatonkiliti

Szálláshelyünk Siófok déli városrészében (Kilitin), a Balatonkiliti Református Egyházközség egykori lelkészlakásából lett kialakítva. A parókiaépület a vízparttól alig 5 kilométernyire található, infrastrukturálisan optimalizált környezetben (közlekedés és hírközlés tekintetében). Vendégházunk 20 fő elszállásolására alkalmas két-, négy-, hat-, valamint nyolcágyas helyiségekben. Komfortos körülmények (akadálymentesítés folyamatban) között a közös kikapcsolódás lehetőségét és élményét kínáljuk azok számára is, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak a siófoki nyaralást.

Galéria megtekintése