Érintésközelben a történelem – Ars Sacra-program a Pápai Református Gyűjteményekben

, 2014-09-25 04:00:00

A szakrális művészetbe, kulturális örökségünk vallási emlékeinek egy szeletébe enged bepillantást az Ars Sacra Fesztivál, melyhez idén a Pápai Református Gyűjtemények is csatlakozott.

A gazdag kiállítási anyag megismerésén túl, előadások, kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások csalogatták az érdeklődőket tegnap a kiállítóhely épületébe. A Pápai Református Gyűjtemények fontosnak tartotta, hogy csatlakozzon egy olyan országos eseménysorozathoz, melynek célja egybecseng a gyűjtemény által képviselt misszióval, mely szerint a kereszténységnek nyitni kell a város lakossága felé. Éppen ezért a pápai kiállítóhely, amely a dunántúli reformátusság szakrális kincseit őrzi, méltán kapcsolódott be a 2007-ben indult Szakrális Művészetek Hete eseménysorozatába. 

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője elmondta, a katolikusság mellett a protestáns hagyomány erőteljes a városban. Elég ha csak egy rövid sétát teszünk a belvárosban, itt van a református templom és a kollégium, az evangélikus templom vagy a Zsinagóga, egymást érik a város vallástörténetének imahelyei. 
- Városunk vallási hagyományai áthatják mindennapjainkat. A fesztivál létjogosultsága is annak a jele, hogy az emberekben egyre éled az érdeklődés a kultúrtörténeti múlt iránt. Ha bejön hozzánk a látogató, még ha nem is kifejezetten vallásos ember, látja, hogy eleink milyen tárgyakat használtak az istentiszteletek alkalmával, milyen könyveket olvastak, és ez megragadja az érdeklődésüket. Érintésközelbe kerül a történelem. A másik fontos dolog, hogy minden művészet alapvetően transzcendens jellegű. Ha egy művészet nem mutat valami többre, valami másra, akkor az talán nem is művészet. Az Ars Sacrában kifejeződik az is, hogy a művészetnek van egyfajta transzcendens nyitottsága. Valami több. Ami igenis kell az embereknek – fogalmazott a gyűjteményi igazgató.

Az Ars Sacra pápai programjait Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumpedagógus fogta össze. A szakember elmondta, változatos programokkal készültek az érdeklődőknek, miután az Ars Sacra országos eseménysorozatához a Nyitott Templomok Napja is társult, így Pápán is lehetőség nyílt a Református templom megtekintésére, sőt a toronyba is feljuthattak a látogatók. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, kiemelt program volt szombaton Lackovits Emőke néprajzkutató tárlatvezetése, melyet a kézműves foglalkozás követett a gyűjtemények könyvtárában. 

Lackovits Emőke részletesen ismertette a református egyházművészet emlékeinek jellegzetességeit, keletkezésük történetét. A Pápai Református Gyűjtemények tárlóit végigjárva a dunántúli reformátusság vallástörténeti hagyatéka tárult a szemünk elé: kenyértartó paténák, úrasztali textíliák, keresztelő kannák és kancsók, különleges török terítők, kelyhek. Az istentiszteletek liturgikus kellékei több évszázadot ölelnek át, s magukon hordozzák múltunk vallástörténeti jegyeit. Lackovits Emőke elismeréssel szólt a pápai gyűjteményről. Kiemelte, a tárlat különleges darabjainak számít – egyebek mellett – az ún. cápás pohár, a hólyagos kehely, a kókuszserleg vagy az angyallábas ónkannák. A textíliák között is bukkanhatunk értékes példányokra, így például nagy értéket képviselnek a török terítők.

A programról készült képeket ide kattintva tekintheti meg.

Forrás: www.papa-ma.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 584
Összesen 2009. június 2. óta : 39865144