Kutatók Éjszakája volt a Pápai Refiben

, 2014-09-29 04:00:00

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája másodszor vett részt a a Kutatók Éjszakája országos programsorozatáhot. A tovább mögött a Pápa-ma portál tudósítását olvahatják a rendezvényről.

Szeptember utolsó péntekén 2014-ben is megrendezték a Kutatók éjszakáját, idén kilencedik alkalommal. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája a Kutatók éjszakája 2014. évi országos programsorozatához másodszor csatlakozott ebben az évben, városunkban egyedülállóan. Az esemény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet és vonzóvá tegye a kutatói életpályát. A rendezvény továbbra is az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő eseménye. 

- A kutatók a tudomány csodái mögött álló hétköznapi emberek - ezt hivatott népszerűsíteni 2014. szeptember 26-án a Kutatók éjszakája, melynek országos programsorozatán idén is bepillanthatunk szinte minden tudományág "kulisszái" mögé. Ez nem az unalmas előadások estélye, ezek a programok a kutatókat és életpályájukat, a tudományos módszereket és eredményeket a laikusok számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon, néhol játékos formában mutatják be az érdeklődőknek - olvasható a Kutatók éjszakájának honlapján.

Somosiné Németh Alíz biológia-földrajz szakos tanárnő, a program szervezője hírportálunk kérdésére elmondta, a rendezvény elsődleges célja a tudományos tantárgyak népszerűsítése a fiatalok körében.
A délután során érdekes előadásokkal és látványos kísérletekkel várták a gimnáziumba az érdeklődőket. 
Elsőként dr. Ősi Attila, paleontológus, az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportjának munkatársa tartott érdekfeszítő előadást A Kárpát-medence dinoszauruszai címmel. 
- Öröm számomra, hogy a Kutatók éjszakáján tarthatok előadást, s bízom benne, hogy fel tudom kelteni a tanulók érdeklődősét a természettudományos tantárgyak iránt. Engem mindig is vonzottak a reáltantárgyak, már egészen kicsi koromban kémcsöveket szereztem és abban „kotyvasztotottam” össze dolgokat. Szüleimmel és barátaimmal sokat kirándultam, ahol mindig megcsodáltam a természetet. A sziklafalakon a kőzetdarabok, ősmaradványok érdekeltek, hogy hogyan is kerülhettek oda. Ezeknek után nyomoztam, s akkor döntöttem úgy, hogy én ezzel akarok a későbbiekben is foglalkozni - mondta Ősi Attila.
A paleontológus előadásán kiderült, hogy nagyon kevés dinoszaurusz lelőhely van, az említésre méltóbbak Erdélyben találhatóak, de itt a közelben Iharkúton is van egy. 

Ezt követően Dr. Szathmáry F. Péter PhD szülész-nőgyógyász a gyöngéd szülésről beszélt, míg Körmendy Alpár geofizikus a Geofizikával Nagy Szulejmán nyomában címmel tartott előadást a nagyszámú érdeklődő seregnek az intézmény díszteremben. 

Sárvári Csenge, 11. A osztályos diák kérdésünkre elmondta, jó kezdeményezésnek tartja ezt a programot, nagyon szeret kísérletezni, az egyik kedvence az, amikor a vízben örvény alakul ki az által, hogy a teli üvegből átönti a vizet az üresbe, s közben körkörös mozgást végez az üveggel. A lány egyébként a jövőben is szívesen foglalkozna fizikával, talán orvos szeretne lenni a későbbiekben.

A programokban elsősorban a természettudományos munkaközösség tagjai vettek részt. 
Az izgalmas estét a kísérleti show zárta, ahol Somosi István és Podányi Tamás mutattak be látványosnál látványosabb kísérleteket, amelyeket a tanórákon nem láthattak még a diákok. Ilyen volt például az, amikor egy hordót a levegő erejével roppantottak össze és folyékony nitrogént töltöttek egy palackba, ami szétdurrant a víz alatt.  
A pápai programsorozatot Somosi István, fizikatanár úti beszámolója zárta, amelyben a CERN-béli tapasztalatait osztotta meg a jelenlevőkkel.

A rendezvényről készült képeket ide kattintva tekintheti meg.

Szerző: Babos Petra

Forrás: www.papa-ma.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 18., Thursday,
Andrea , Ilma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6947
Összesen 2009. június 2. óta : 40167358