Lelkészszentelés és Pro Pannonia Reformata díjátadás

Tóth Cseperke, 2014-11-20 15:00:54

Hármas ünnepet ültek a Dunántúli Református Egyházkerület tagjai 2014. November 15-én a pápai református templomban. Lelkipásztorszentelés, a Pro Pannonia Reformata díjak átadása, és az elmúlt hat esztendős ciklus lezárása történt meg az ünnepi istentisztelet keretében. 

„Mert aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.” – A Lukács írása szerinti evangéliumból vett Ige szólt a szentelés előtt álló szolgatársaknak, a Pro Pannonia Reformata díj kitüntettjeinek és az ünneplő gyülekezetnek a ciklus utolsó, ünnepi közgyűlésének istentiszteletén. 

 

Bellai Zoltán püspöki főtanácsos imádsága és igeolvasása után  Steinbach József püspök hirdette az igét, az igehirdetést a beszámoló alatt olvashatják el, illetve a cikk alatt található csatolmányból le is tölthetik.

 

A szentelendő lelkipásztorok esküjét Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője vette ki. A hat esküt tett lelkipásztor: Csákainé Szabó Natália, Fehérvári Dávid, Hetyei Mónika, Kálmán Csaba Gábor, Miklósi Hosszú Ödön Koppány és Pető Gábor Márk. 

 

A hat egyházmegye esprese kérte Isten áldását a felszentelt lelkipásztotok életér és szolgálatára, majd dr. Huszár Pál főgondnok köszöntötte a lelkipásztorokat, kiemelve: a szolgálathoz a megerősítés mindig felülről jöhet és jön is. Beszédében azt kívánta, hogy a lelkipásztorok a plántálás és öntözés örömteli munkáját hűséggel alázattal végezzék, azzal a hittel, hogy a minden kegyelem Istene ajd a növekedést is megadja. Erre a növekedésre egyháznak, nemzetnek, világnak szüksége van.

A felkészítő teológiai akadémiák nevében dr. Vladár Gábor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora mondott köszöntőbeszédet. Három igei útravalóval bocsátotta el a lelkipásztorokat: mivel egy megváltott világba mennek szolgálni, első üzenetként azt fogalmazta meg: nem kell félni.

Másrészt felhívta a figyelmet: az új lelkipásztorok mások munkájába állnak bele, de ez nem restségre biztat, még kevésbé nyújt hamis biztonságérzetet. A reformátorok példájával lehet élni: visszakapcsolódtak a régihez, Jézus Krisztushoz, és közben valami egészen újat hoztak létre Vele, aki tegnap, ma és mindörökké aktuális és ugyanaz. Harmadik üzenetként dr. Vladár Gábor azt emelte ki, hogy a legfontosabb a hitelesség. A világnak és Magyarországnak szüksége van a hiteles emberekre, hiteles lelkipásztorokra.

Az ünnepi istentiszteleten került sor a Pro Pannonia Reformata díjak átadására, amelyet a 2014-es évben Dr. Gyenge Imréné a Burgenland-Felsőőri szuperintendens, Dr. Gyenge Imre lelkipásztor özvegye, Németh József a Csurgó-Alsoki Református Egyházközség kántora és a Dunántúli Református Egyházkerület levéltárának kutatócsoportja (Dr. Hudi József, Dr. Köblös József, Kránitz Zsolt, Mezei Zsolt) kapott. A díjazottakat Szakál Péter esperes, Szászfalvi László lelkipásztor-országgyűlési képviselő és dr. Szabó Előd a PRTA docense laudálta. (A kitüntettetek életét, szolgálatát ismertető és méltató laudációkat a közeljövőben olvashatják honlapunkon.)

A kitüntetettek nevében Dr. Gyenge Imréné mondott köszönetet. A díjátadást követően Steinbach József püspök megköszönve a testületek szolgálatát lezárta az elmúlt hat éves ciklust. 

Fénykép: Barabás Attila



Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 24192
Összesen 2009. június 2. óta : 40271509