A Pro Pannonia Reformata díjas Németh József laudációja

Szászfalvi László, 2014-11-26 10:07:01

Az ünnepi közgyűlésen Németh József csurgó-alsoki és somogyudvarhelyi kántor szolgálatát Szászfalvi László méltatta.

„ Dicsérjétek az Urat! Dicsérd lelkem, az Urat! Dicsérem az Urat, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek.”  ( Zsoltárok könyve 146, 1-2. )

 Főtiszteletű  Egyházkerületi  Közgyűlés!

Ünneplő Gyülekezet, Kedves Testvéreim!

Kedves Németh József Kántor Úr! 

A mai világ embere sokat beszél, sokat hall az élethosszig tartó tanulásról. Szinte imamalomszerűen ismételgetik, ismételgetjük: tanulni, ismereteket szerezni, minél többet begyűjteni, fejlődni, minél többet tudni élethosszig.  „ A tudás hatalom!” vagy „ A jó pap is holtig tanul!” hangzik a verdigt. – Mindebben bizonyára van igazság. – De a hívő ember még ennél is többet tud, még ennél is többre hivatott. Arra kap elhívást – amibe bekapcsol minket a zsoltáros Ige -, hogy az élethosszig tartó tanuláson túl van egy ennél is magasabb rendű feladatunk, isteni lehetőségünk, ajándékunk: az élethosszig tartó Istendicséret! „ Dicsérem az Urat, amíg élek, zsoltárt zengek Istenemnek, míg csak leszek!” ( Zsolt. 146, 1-2. )

Németh József alsoki kántor testvérünk személyes elhívást kapott az élethosszig tartó Istendicséretre. Öt évtizede szolgál orgonán a csurgó-alsoki és a somogyudvarhelyi gyülekezetekben, zsoltárokat zeng Istennek alkalmas és alkalmatlan időkben: örömben és bánatban, a szomorú ravatal mellet megállva, és az örömteli esküvői, keresztelési alkalmakkor. 


Nagyvátyon, 1939. február 3-án született.

Édesapja 1939-ben került Nagyvátyra kántortanítónak.

Egy év múlva Nagydobszára, majd 1942-ben Alsokba választották meg.

1948-ig orgonálhatott a templomban, amikor államosították az egyházi elemi iskolákat.

Németh József kántor úr már 7-8 éves korában fenn volt az orgonánál, első osztálytól tanulta a zsoltárokat és a korált édesapjától. Rendszeresen Ő kezdte el már gyerekkorában az első éneket az istentiszteleten. (  5-8 osztály között évekig betegeskedett, amelynek következtében a hangja is elment és énekből kettest kapott. Hála Istennek azonban az iskola után a betegség teljesen elmúlt. Isteni csoda történt!!!)

Az egyik gyülekezeti tag, Polgár Jóska bácsi ezt mondta édesapjának: „ Tanító úr, már megvan a maga utóda!”

1964-től kezdett rendszeresen orgonálni az alsoki gyülekezetben.

Ezzel párhuzamosan 1976. novemberétől a somogyudvarhelyi gyülekezetben is végzi azóta a kántori szolgálatokat.

Ez azt jelenti, hogy az alsoki gyülekezetben 50 éve, a somogyudvarhelyi gyülekezetben pedig 38 éve tölti be a kántori szolgálatokat!!!

Németh József testvérünk évtizedeken keresztül gépkocsivezetői munkája és családi gazdasága mellett végezte kántori szolgálatát: csendesen, hűségesen, állhatatosan és „abban a világban” is vállalva református keresztyén hitét.

1996. februárjában ment nyugdíjba.

1974-2010-ig, 36 évig volt gyülekezetünk hűséges presbitere.

1957. december 29-én házasságot kötött Zakócs Rózsával, akivel  57 év óta élnek házasságban.

Két gyermekük, négy unokájuk és egy dédunokájuk született.

Németh József kántor úr 2014. február 3-án töltötte  be 75. életévét.

Hálásak vagyunk az Úristennek az Ő életéért és hosszú, 50 éves szolgálatáért. KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK, hogy Isten eszközeként általa vasárnapról vasárnapra, ünnepről ünnepre, alkalomról alkalomra szól az orgona és a zsoltár! 

Azzá lett, amivé Isten szánta: élethosszig tartó Istendicséretben szolgálata által nemzedékek lelke szépült és gyógyult, s gyülekezeti közösségek hite és reménysége erősödött. Csendes, békés és mindig  derűs személyisége a gyülekezeteken túl is tiszteletet és megbecsülést vívott ki.

Hűséges kántori szolgálatáért a dunántúli reformátusság legmagasabb díját, a Pro Pannonia Reformata díjat veheti ma át, amely kifejezi egyházunk megbecsülését, tiszteletét és köszönetét.

Kérjük és kívánjuk Istenünk további áldását  életére és családjában, egyházunkban  való szolgálatára!

Szászfalvi László

református lelkipásztor


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18901
Összesen 2009. június 2. óta : 40243094