„…a sötétség hatalmának ideje…”

Steinbach József, 2014-12-14 04:00:00

(Lukács 22,47-53) Advent harmadik vasárnapja önvizsgálatra hív. - 1. A sötétség hatalmának idején nemcsak a védtelenre és az imádkozóra, nemcsak egymásra támadunk, hanem az Istennek is nekirontunk! A mi Urunkat imádság közben támadták meg (46).

Ez a sötétség hatalmának az ideje (53). - 2. Ilyenkor képmutatásunk kárhozatos is lehet, mert lényegi helyzetekben sántikálunk kétfelé (Józsué 24,15). Júdással az élen, sokaság érkezik. Júdás megcsókolja Jézust. Elárulja Jézust, úgy hogy közben tetteti a tanítványt. Kárhozatos képmutatás ez, amikor döntő helyzetekben, Istennek is akarunk tetszeni, és embereknek is (47). - 3. Ilyenkor előkerülnek a kardok, még a tanítványai is előhúzzák azt. A tanítványok karddal akarnak rendet teremteni (49-551), de Jézus Krisztus egyértelművé teszi, hogy a „kard”, az erő nem megoldja, hanem elmélyíti a válságot; még akkor is, ha kezdetben talán eredményesnek is tűnhet a nagy káosz után az erő által teremtett rend; de végezetül kiderül, hogy aki kardot használ, maga is kard által veszik el (Máté 26,52). - 4. Ekkor ragyog fel Urunk hatalma a sötétség erői felett (48).* A mi Urunk tud mindenről (48), engedelmesen elfogadja az Atya rendelését, ezért Ő nem az emberek áldozata, hanem az Atya egyetlen, tökéletes áldozati báránya. 

* A mi Urunk tud mindenről (48), engedelmesen elfogadja az Atya rendelését, ezért Ő nem az emberek áldozata, hanem az Atya egyetlen, tökéletes áldozati báránya. Ez azonban nem törli el az emberek felelősségét. Jézus kimondja, Ő az, akit keresnek, és ezek Jézus szavától hátra esnek; nem leborulnak, hanem hanyatt esnek (János 18,5-6). Borulj le, ne ess hanyatt. - 5. Ilyenkor ragyog fel a mi Urunk kegyelme. Kiárad a bűn, kiárad a kegyelem is (Róma 5,20). Milyen kegyelmes az Úr, ezekhez a felelőtlenekhez, az övéihez: tanítványait védelmébe veszi (János 18,8); a főpap szolgáját, aki pedig ellene indult, a fülét pedig levágták, meggyógyította; vajon ezután is hadakozott gyógyítója ellen? (51-52). Lám a kard legfeljebb ennyit old meg, levág egy fület, lekaszabol embereket, de a probléma marad. Hagyjuk abba ezt a módszert, - mondja Jézus (51). Megváltás kell! Ezért indult el a mi Urunk, kiinni a keserű poharat (János 18,11).

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5901
Összesen 2009. június 2. óta : 40192137