„Uram! Te adsz nékünk békességet..." - beszélgetés Szakál Péter esperessel

, 2014-12-16 08:09:57

Visszatekintő sorozatunkban az Őrségi Református Egyházmegye esperesével, Szakál Péterrel készült interjút olvashatják.

Mi a legszebb emléke az elmúlt időszakból? 

Először is az egyházközségi látogatások, ahol is betekintést nyerhettem az egyházközségek és a lelkipásztorok minden napjaiba.

Az évenkénti egyházmegyei Reformáció Ünnepnapi istentiszteleti alkalmak. (Kustánszeg, Felsőőr, Szombathely, Szentgyörgyvölgy, Körmend, Kerkafalva és az idén Zalaegerszeg). Csodálatos volt megélni a tömegélményt és az úrvacsorai közösséget, minden alkalommal. Továbbá hálás vagyok az Úrnak, hogy a REND őriszentpéteri alkalmát sikerült sikeresen lebonyolítani. A visszajelzések szerint ez a seregszemle jól sikerült. Soli Deo Glória!

Voltak- e kudarcai?

Bizony voltak. Ezeket úgy fogadtam, hogy Istennek ezzel, ezekkel is célja van. A legutóbbit hadd írjam le, most Ádventben történt. Egyházközségünk sorkikápolnai központjának a templomába, mindig más – más család készítteti az Úrasztalára az ádventi koszorút. Idén ketten is jelentkeztek. Ám nem tudtak megállapodni abban, hogy kinek a koszorúja díszítse az Úrasztalát. Ezen azután csúnyán összevesztek. Mindkét családot meglátogattam és próbáltam Őket összebékíteni. Sajnos nem sikerült. Az egyházrész gondnoka ezek után lemondott tisztségéről. Ez bizony kudarc!

Mit tenne másképp?

Például szívesen segítenék néhány szolgatársamnak abban, hogy miképpen kellene helyesen, stílusosan levelezni az Esperesi és a Püspöki Hivatallal. (Bizony, akik káplánok voltak ezt megtanulták a principálisaiktól). A határidők betartása ügyében is jó lenne változtatni. Hiszen egy – egy lelkipásztor semmibe veszi a határidőket és emiatt olybá tűnhet, hogy az egyházmegyében nincs rend. 

Milyen érzésekkel fejezi be / folytatja/ szolgálatát? Első esperesi ciklusom során 12:5 arányban választottak meg. A második ciklus alkalmával 15:2 arányban. Míg idén 17:0 arányban, tehát teljes egyhangúsággal. Erre az egyhangú bizalomra, ha Isten éltet és azt egészségem is megengedi, alázattal szeretnék rászolgálni. Ehhez kérem elnöktársam pozitív hozzáállását, az új tisztikar támogatását és a lelkipásztori közösség egyetértését.  „ Uram! Te adsz nékünk békességet, hisz minden dolgainkat megcselekedted értünk. „ (Ézsaiás 26: 12.)

Mit tart a legfontosabbnak a jövőre nézve? 

A lelkipásztor családok közötti testvéri szeretet ápolását. A lelkészi családtalálkozók újraindítását. A lelkipásztori állások fenntartását. Megoldást az egy gyülekezetben szolgálatot teljesítő lelkipásztor házaspárok megélhetése ügyében. A kötelezően választható iskolai vallásoktatás megoldását. Az EKSZA támogatás átalakítását. Egyházmegyénkben bőven akadna lelkipásztori munka a nagyvárosokban. (Iskola, kórház, öregotthonok, börtön, menekültek gyűjtőtábora, stb.

Be kell vonni a kevésbé leterhelt lelkipásztorokat a fentebb említett, elsősorban a nagyvárosokban kért szolgálatokba.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 23., Tuesday,
Béla napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7499
Összesen 2009. június 2. óta : 40221295