Együtt az úton - megkezdődött az ökumenikus imahét

, 2015-01-19 17:15:09

Ünnepi istentisztelettel vette kezdetét a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét 2015. január 18-án vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában. Az istentiszteleten Steinbach József püspök, a MEÖT elnöke hirdette Isten igéjét - a Refomátus.hu portál beszámolója.

Bízzál az Úrban és hálát adsz az ő szabadításáért: ez az evangélium, ebben vagyunk egyek" – erre figyelmeztetett igehirdetésében Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke az ökumenikus Imahét nyitó istentiszteletén, január 18-án a Szent István Bazilikában. Az ünnepi alkalmon részt vettek a MEÖT tagegyházainak vezetői, az Imahét mottója pedig az „Adj innom!" (Jn, 4,7) bibliai igerész lett.

 

 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, és a keresztények egységéért létrejött alkalmak keretében ma már szinte az egész világon tartanak közös istentiszteleteket a különböző felekezetű gyülekezetek. Az imahét anyagát ezúttal a brazil ökumenikus csoport készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács tagjai állították össze. A vasárnapi, ünnepi szertartáson az Imahét választott igerészhez kapcsolódva a résztvevő egyházak képviselői különböző formájú kancsókból öntöttek vizet egy közös tálba: „Ez a különböző kancsóból odakerült víz szimbolizálja a már meglévő egységünket" – mondta köszöntésében Fischl Vilmos evangélikus lelkész, az Ökumenikus Tanács főtitkára.



Az istentisztelet kezdetén Snell György, a Szent István Bazilika plébánosa üdvözölte a gyülekezetet, majd Kocsis Fülöp, görög katolikus megyéspüspök mondott bűnvalló imádságot. A püspök könyörgésében az Imahét vezérgondolatát fogalmazta meg: a hívőknek Isten segítségével együtt kell haladniuk az úton, hogy az élő víz forrása által helyreállíthassák az Úr népének erejét. Az imahét teljes választott igeszakaszát (Jn 4,1-42) Papp János, baptista egyházelnök olvasta fel, a samáriai asszony történetéről pedig Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tett bizonyságot. A bíboros szentbeszédében arról beszélt, Isten Igéje az egész világ üdvözítője lehet; mindazoké, akik bizalommal fordulnak Hozzá, a keresztények egységéért imádkozva pedig egyénileg és közösségben is Krisztus akaratához kell igazítanunk az életünket. „Ha mi, keresztények Krisztus személyében összetalálkozunk, akkor lehetünk igazán hatékony jellé az egész világ előtt" – hangsúlyozta a püspök.



A samáriai asszonyról szóló igerészen kívül a megnyitó istentiszteletet a 42. zsoltár gondolatai is végigkísérték. A zsoltárt Khaled László metodista lelkész olvasta fel, a szöveg alapján pedig Steinbach József, dunántúli református püspök hirdetett igét. A püspök az evangélium egységteremtő erejéről szólva kitért arra is: a hívők küldetése, hogy tanúskodjanak az örömhírről és arról, hogy „minden hamis vágy és jogosnak tűnő csüggedés ellenére van megoldás, szabadítás, öröm és reménység Jézus Krisztusban". Steinbach József hozzátette: erre az evangéliumra volt és van ma is szüksége egész Európának, és az egész teremtett világnak, ezért a keresztyének felelőssége, hogy továbbadják azt.

Az igehirdetésről az evangélikus.hu portál készített videó felvételt, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.

A beszámolót teljes terjedelmében a Református.hu oldalon, ide kattintva olvashatják el.

Németi Noémi
Fotó: Varga Gábor Vargosz

Megjelenik a Reformátusok Lapjában. 

Forrás: www.reformatus.hu

Teaser kép: evangelikus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 23949
Összesen 2009. június 2. óta : 40271266