Öröm az irodalomban - 484 perc felolvasás a 484 éves Refiben

, 2015-01-29 17:50:44

Január elején került megrendezésre a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának hagyományos felolvasó délutánja. A rendezvény idei mottója: Öröm az irodalomban címet kapta. A több mint nyolc órás programra tanárok, diákok jelentkezhettek kedvenc olvasmányaikból részletekkel, vidámságot, hétköznapjaink szorongásait feloldó írásokkal - a Pápa-Ma portál tudósítása.

A jó hangulatú eseményt Gondos Dávid Schiller: Ode, An die Freunde című német nyelven szavalt versrészlete, majd Veress Zsuzsa tanárnő Schiller: Örömóda szavalata nyitotta meg, s ezzel el is kezdődött a 484 perces felolvasó maraton.
Adorján Zoltán szervezőtanár érdeklődésünkre elmondta, ötödik éve rendezik meg ezt a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programot.
- Az olvasás öröm, amire mindenkinek szüksége van. A hétköznapok nagy hajtásában jó egy kis lelki felüdülésben részt venni, ami mindenkinek kellemes érzés. Az olvasás sok más világba beenged bennünket, ahol „lerázhatjuk” azokat a terheket, amelyeket cipelnünk kell. 
A felolvasásra körülbelül 65 diák jelentkezett, akik leginkább a klasszikus irodalom nagyjaitól hoztak részleteket, de modern világirodalmi mű is elhangzott. 
A délutánt édesítette az is, hogy néhány lelkes diák finom csoki bonbont öntött, melyekből rövid Weöres Sándor-vereseket lehetett összerakni. Természetesen minden felolvasó ehetett is egy-egy faltatnyi édességet. 
Bollók Márton 11. A osztályos tanuló Steve Hamis: A Halál tánca című dal szövegét olvasta fel. A fiatal fiú azért választotta ezt az Iron Maiden dalszöveget, mert mostanában sokat foglalkozott ezekkel a zenékkel, s nagyon megfogta, megérintette ez a dal. Márton a napjainkban dúló háborús helyzet miatt is szerette volna, hogy elhangozzon ez a dal. 
A középiskolás diák hozzáfűzte még, idáig minden évben részt vett a programon nagy örömmel, minden alkalommal más és más költőtől, írótól olvasott fel, s azt tervezi, hogy jövőre is szerepel majd. 
A rendezvényhez sportprogram is kapcsolódott, ami szintén 484 percig tart. A diákok focizhattak, kosárlabdázhattak és röplabdázhattak is. 

Babos Petra

Forrás, további képek: www.papa-ma.hu 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 23., Tuesday,
Béla napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7694
Összesen 2009. június 2. óta : 40221490