A sír üres – húsvéti örömhír klub Magyaralmáson

Polgárné Szendrák Edit, 2015-04-14 04:00:00

 Húsvéti örömhír klubot tartottunk Nagyszombaton a magyaralmási református gyülekezetben. Nagy izgalommal készültünk, mert szerettük volna, ha a gyerekek megértik, hogy Jézus értük nemcsak meghalt, hanem fel is támadott, és velük van minden nap Szentlelke által.

 

 

Nem könnyű ez, mert a gyerekek „nyuszilázban égnek”, tojást festenek ezerféle színűre, mindenféle technikával, de sokszor fogalmuk sincs arról, hogy miért is teszik ezt és nem jut el hozzájuk az igazi Örömhír.

 

A gyerekek és néhány szülő zsúfolásig megtöltötték a gyülekezeti termet és az udvart. Először feltámadás bucit sütöttünk. Az előző este bedagasztott tésztát kinyújtottuk és annyi kockára vágtuk, ahányan voltunk. Ez jelképezte Jézus halotti leplét, amibe betekertük Jézus testét, amit pedig egy fehér pillecukor jelképezett. Ezt előtte belemártottuk olvasztott vajba, majd fűszereket kentünk rá (fahéjas cukor) utalva arra, hogy milyenek voltak az akkori temetkezési szokások Izraelben. Végül gombóccá gyúrtuk a tésztát, tojással kentük meg és betettük a forró sütőbe sülni.

 

De hogy lesz ebből feltámadás buci? - kérdezhetnénk. Erről csak később hullt le a lepel, addig is további játékos feladatokkal igyekeztük a húsvéti történet egy-egy pillanatát megragadni.

 

 

Gitáros énekekkel dicsértük az Urat, majd az udvaron elrejtett csokipénzeket kellett a gyerekeknek megkeresni, ami Júdás árulását jelképezte, és a szokásos csokitojások mellett még egy-egy csokibáránykát, mivel megbeszéltük a gyerekekkel, hogy a bárány sokkal inkább illik a húsvéthoz, mint a nyuszi, mert Istennek nem nyuszija volt, hanem BÁRÁNYA, Aki feláldoztatott a mi bűneinkért. Az udvart ekkor hangos örömzsivaj töltötte be, mindenki kereste-kutatta a pénzeket és barikákat. Közben megsültek a bucik és édes-fűszeres illat áradt a konyha felől. Gondos asszony testvérek vigyáztak arra, hogy miközben mi játszunk, oda ne égjen a feltámadás buci. A buci, ami most sokkal több jelentést hordozott magában, és titkot rejtett a gyerekek elől. Az asztalon már ott várt arra, hogy hirdesse a húsvét igazi lényegét, a FELTÁMADÁST: megtörtük az első kis bucit és megnéztük együtt, hogy mi lett Jézussal a sírban. De a buci üres volt, a pillecukor eltűnt és a közepén ott tátongott egy nagy lyuk, hirdetve, hogy Jézus nem maradt a halálban, hanem feltámadt. A meglepődött gyerekek végül boldogan eltüntették a hasukban a „bizonyítékot” és hirdették még otthon is, miután hazamentek, hogy JÉZUS ÉL! Láttuk a sírját, üres volt!

 

 

A fiúk és lányok ezután kézműveskedtek még egy kicsit, papírból bárányt (quilling technikával) vagy tavaszi füzért készíthettek, piros tojást festhettek, mely Jézus értünk kiontott vérét hirdette.

 

 

Volt aki inkább kiment a gyülekezeti focipályára játszani, volt, aki inkább bent maradt még énekelni, beszélgetni egy kicsit.

 

 

Az örömhír klubot a már hagyományossá vált húsvéti futással zártuk. A tanítványok is futva igyekeztek a nyitott sírhoz, így hát a gyerekek is kipróbálhatták, ki ér oda elsőnek a mi jelképes nyitott sírunkhoz. Közös imával zártuk nagyszombati alkalmunkat, és nagyszerű volt látni, hogy a gyerekek az örömhírrel a szívükben tértek haza: JÉZUS ÉL!

 

 

 

psze

 

 

Végül a recept, hátha valaki elkészítené a feltámadás bucit:

 

A tésztához:

 

4 tojás

1 bögre cukor (Egy bögre 2,5 dl.)

2 kávéskanál só

1 nagy tejföl (330 g-os)

20 dkg olvasztott vaj vagy margarin

1 kocka élesztő (5 dkg)

1 kg liszt

 

Elkészítése:

 

A cukrot, a tojásokat és a sót összekeverjük.

 

Hozzáadjuk a tejfölt, majd az olvasztott vajat, ezután rámorzsoljuk az élesztőt, és ismét jól összekeverjük az egészet.

 

A lisztet hozzágyúrjuk, majd letakarva betesszük a hűtőbe. Három órát is elég egyébként a hűtőben töltenie.

 

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kockákra vágjuk.

 

A belsejéhez szükség van még a következőkre:

 

olvasztott margarin

 

egy csomag fahéj

 

kristálycukor

 

1 nagy csomag fehér pillecukor

 

a tészta megkenéséhez egy felvert tojásra, kenőecsetre

Forrás: A Mezőföldi Református Egyházmegye Honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5861
Összesen 2009. június 2. óta : 39859618