Rövidhírek a Csokonaiból

Kovács József, 2015-04-28 08:48:05

A tovább mögött a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium közelmúltbeli programjairól olvashatnak.

Csokonaisok idegenben

- A 21. alkalommal megrendezett Református Középiskolák Természettudományos Diákkonferenciáján iskolánk két tanulója indult és mindketten első díjasok lettek. Telkes Beáta (10.a)  néprajzi szekcióban, Kovács Bendegúz (8.b) biológia szekcióban lett első. Felkészítőik: Mellesné Fonyogáb Kornélia, Telkes Zsoltné és Varga Jolán)

- A TUDOK országos döntőjébe két diákunk jutott be idén, mindketten az élettani szekcióban. Fehér Sára és Koszta Alexandra (mindketten 12.a) közül előbbi különdíjas lett! Felkészítőjük: Mellesné Fonyogáb Kornélia

- 2015.április 20-án Veszprémben jártunk egy népes csokonais küldöttséggel! 32 diákunk vállalta, hogy a Csokonai-napok hétvégéjének vasárnapján sem pihen, hanem az iskolát képviselve versenyez! Minden csapatunk (a legkisebbektől, az ötödikesektől kezdve a legnagyobbakig, a végzősökig) remekül helyt állt, de közülük is kiemelkedett a Fehér Sára, Koszta Alexandra, Tóth Szabolcs (12.a) összetételű trió, akik a negyedik helyen végeztek! Három matematika-tanár is elkísérte a versenyzőket, s ha már ott voltak beneveztek a tanároknak hirdetett versenybe, a dobogó második fokáig jutottak! A legnagyobb taps köszöntötte a Dergeczné Szabó Sára, Fekete Istvánné, Melicz Marianna tanárnők csapatát!

-  Országos csokonais siker született a Magvető Kiadó versíró-pályázatán április 11-én. A  Magvető Kiadó dalnokversenyt hirdetett középiskolások számára a költészet napja alkalmából, három kategóriában. A 149 beérkezett pályaműből 8 szerzőt és versét tartotta érdemesnek arra a szakemberekből álló zsűri, hogy a budapesti költészeti "minifesztiválon" is bemutatkozhassanak. Telkes Beáta 10.a osztályos diákunk bekerült a legjobb nyolc közé, majd a Költőállomás 2015 programsorozat keretében valóban be is mutatkozhatott! A második díjat nyert költemény kötetben fog megjelenni a Magvető kiadó gondozásában! 

-  Idén is szép eredmény a megyei Hevesy György kémia-versenyen

Mellesné Fonyogáb Kornélia tanárnő tanítványai  évek óta szép eredményeket érnek el a  Magyar Természettudományos Társulat Hevesy Györgyről elnevezett kémia-versenyén. A Kaposváron lebonyolított megyei fordulóban két diákunk: Kovács Bendegúz és Németh László (mindketten 8.b osztályosok) holtversenyben a 6.helyen végzett!

-  Országos elődöntőben fiú kézilabdacsapataink! Mindhárom korcsoportos fiú kézilabdacsapatunk országos elődöntőbe jutott a diákolimpián. Az VI. korcsoportosok végül az országos döntőbe is bejutottak és az ötödik helyen végeztek. 

Csokonaisok otthon

-   A virtuóz zongorista - a Filharmóniai sorozat, 2015 záró koncertje

A Csokonai-napok hivatalos megnyitója előtt 2015. április 10-én délelőtt került sor a Filharmónia Ifjúsági Hangverseny-sorozat záró alkalmára iskolánkban. A református templomban adott hangversenyt Balog József világhírű zongoraművész.

A koncerten Dr. Lakner Tamás vezetett minket végig a zongorajáték megismerésében.

-  Az asztalnál Csokonai és Bertók László - Kossuth-díjas öregdiákunkkal ünnepeltük a költészet napját

A különleges beszélgetés az iskolánkban töltött idő felemlegetésével, a csokonais öregdiák-visszaemlékezésé volt. A folytatásban a versek felolvasása mellett az írásról (és az olvasásról), az író munkájáról, az irodalmi életről hallhattunk, majd a legutóbb megjelent, Ott mi van? című kötet verseiből. Az Iskolazenekar a Szélkiáltó együttes által megzenésített Diófa-levélen című vers előadásával köszöntött. Ezután a szerző József Attiláról szóló versét végzős diákok adták elő, majd közösen koszorúztuk meg az iskola parkjában található József Attila-emlékművet, majd a városi Festetics-szobrot.

Április 15-én, a sorozat hetedik beszélgetésén Esterházy Péter író, drámaíró, publicista volt a vendégünk. A munka nehézségeiről, szépségéről is volt szó. Megszólalt az író, a drámaszerző, a publicista, de a matematikus, a labdarúgó és a családapa is, de szóba került a legutóbbi külföldi felolvasó körút (így került egy sorba Berlin, Salzburg és Csurgó) a beszélgetés végén pedig az előző nap betöltött 65. életévről is szó esett (bár végül is nem lett megnyugtató módon tisztázva, hogy pl. mikortól is lehet ingyen utazni pl. a budapesti villamosokon is.

 

Következik:

Ballagás, 2015. április 30. 15 óra, Igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református egyházkerület püspöke

Öregdiák-találkozó, 2015. június 6. szombat 10 órától

Tanévzáró gyülekezeti kiszállás, 2015. június 7. vasárnap, Csokonyavisonta

Kárpát-medencei Egyházi Iskolák és Somogyi Táncosok V. Néptánctábora, 2015. június 21-25


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14064
Összesen 2009. június 2. óta : 40261373