Harmadszor találkoztak a Dunántúli Református Pedagógusok

Farkas Gergely, 2015-04-30 04:00:00

Oktatásunk jövője, az egyházi iskola mint világnézeti iskola, nevelés vagy elit képzés - ezekről a kérdésekről beszélgettek a Dunántúli Református Pedagógusok III. Találkozóján, amelyen szinte valamennyi, a Dunántúli Református Egyházkerület területén található református oktatási intézmény képviseltette magát.

A rétegtalálkozók idei első alkalmának, amelyen 120 pedagógus vett részt, a Pápai Református Teológiai Akadémia épülete adott otthont.

Steinbach József püspök áhítatában az “aratnivaló sok, a munkás kevés” (Mt. 9, 35–38) igeszakasz alapján szólt arról, hogy az “aratnivaló”, a ránk bízott emberek sokan vannak, akikre reménységgel tekinthetünk és református hívő emberként, bármilyen hivatásban legyünk Krisztus evangéliumát kell közéjük vinnünk. Erre Isten tesz bennünket alkalmassá, Ő adja meg azt a többet, amitől áldás lesz munkánkon.

Dr. Huszár Pál főgondnok köszöntőjében a lelkészi és pedagógusi hivatás egymással való szoros kapcsolatáról szólt, őt követően Unger Tamás, Pápa Város alpolgármestere köszöntötte a konferenciát.

Köntös László főjegyző, a rétegkonferenciák szervezője moderátorként köszöntötte a résztvevőket és kérte fel Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárt előadásának megtartására.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy elsősorban dunántúli reformátusként vesz részt a találkozón. Az oktatási rendszer jövőjéről szóló előadásában kiemelte, hogy a ma tanító pedagógusoknak fokozottan szembe kell nézni a diákok mentális, szociális problémáival, sőt a rendszerbe belépő új pedagógus nemzedék is már ilyen közegből érkezik a pályára.

Döntően fontosnak nevezte az alapozó esztendők megerősítését és célként tűzte ki, hogy az iskolákban, a megfelelő szinteken a tanulók az ismeretek mellett önálló, értékorientált problémamegoldó képességhez jussanak. Az iskolának ebben kell utat mutatnia és vezetni.

Dr. Vladár Gábor rektor “Az egyházi iskola mint világnézeti iskola” című előadásában arról szólt, hogy bár a világkép változhat, de a Krisztus-hit és a világnézet összekapcsolódik: hogyan lát minket Isten a világban és hogyan látom a világot Krisztusban. Ebből a szempontból nem létezhet értéksemleges nevelés.

Dr. Németh Tamás professzor “Nevelés vagy elitképzés” című előadásában a kiteljesedett és boldog emberek nevelést tartotta az egyházi oktatás fő feladatának, melyben mindent meg kell, hogy előzzön az Istennel való kapcsolat.

A konferencia délutáni részében a pedagógusok szekciókban beszélték meg az előadásokon elhangzottakat és osztották meg egymással szakmai tapasztalataikat.

Fénykép: Hanula-Csordás Dóra


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11164
Összesen 2009. június 2. óta : 40235352