Őrségi hittanverseny volt Kustánszegen

, 2015-05-19 13:08:32

Nagyon jó hangulatú, áldott alkalmon vehettek részt mindazok a hittanosok ( és kísérőik), akik 2015. május 16-án ellátogattak Kustánszegre egy nemes vetélkedőre.

Az Őrségi Református Egyházmegyében immáron ötödik alkalommal kerül megszervezésre a hittanosok tavaszi játékos versenye, ezúttal a "Vizek, folyók, tengerek" témakörben. Németh Tamás celldömölki lelkipásztor, katechetikai előadó idén is nagy körültekintéssel állította össze az alsósok és felsősök számára azon bibliai történetek listáját, amelyek a felkészülés alapját képezték. Az alsósok 12 történetből és 5 aranymondásból kellett készüljenek, a felsősöknek kicsit több elsajátítanivalójuk volt: 20 történet, és 10 memoriter. Hiszem, hogy mindenki szívvel-lélekkel készült a megmérettetésre, és főként: mindenkinek lelke épülésére vált a szentírás tanulmányozása.

100 körül volt a hittanosok száma; 10 alsós és 8 felsős csapatba rendeződtek.

 

 

A regisztráció utáni áhítaton Tóth Győző helyi lelkész tartott áhítatot, stílusosan a tenger lecsendesítése volt a választott alapige a Mt 8,23-27 alapján. Az énekek is a "vizes" témához kapcsolódtak, úgy mint a 42. zsoltár, illetve a 299. ének.

 

Ezt követően a feladatlapok kitöltésére került sor. Az alsósok a gyülekezeti házban, valamint a templomban, a felsősök a művelődési házban oldották meg a lapokon található feladatokat. A verseny második részére festői környezetben, a kustánszegi tó körül került sor, ahol mindegyik csapatnak négy állomást kellett felkeresnie, és ott bizonyítania tudását, rátermettségét, ügyességét.

 

Az ötletes, szellemes feladatok összeállításában szintén Németh Tamás jeleskedett. Az alsósoknak párokat kellett megkeresniük, hajót kellett hajtogatniuk, átkelniük a Vörös tengeren, ami jelen esetben egy deszka volt, alatta hullámzó fóliával, illetve halásztak is. A felsősök vizet szállítottak tálcán, 3 műanyagpohárban, azt adták át egymásnak, fél kézzel, a másik lába alatt átbújva, és utána még szökdeltek is vele ötször. A második állomáson fennköltebb volt a feladat: üveg-xilofonnal kellett eljátszani és egyidejűleg énekelni a 299. éneket ( Jézus hív, bár zúg, morajlik életünk vad tengere...). Itt határozottan könnyebb volt azoknak, akik ismerték az éneket és még xilofonozni is tudtak. Minden csapat úgy távozott a helyszínről, hogy elxilofonozta a dicséretet.

 

 

A harmadik állomáson különböző dolgok paramétereit kellett megbecsülni, a negyediken hálótisztításból kellett jeleskedniük a mindenre elszánt csapatoknak. Még ebéd előtt, sokak örömére, az ilyenkor elmaradhatatlan jégkrémezésre került sor, majd egy kellemes séta után a művelődési házban a Zalaegerszegről hozatott finom és bőséges ebéd került elfogyasztásra. A desszertként szolgáló házi sütemények a helyi gyülekezet asszonyait dicsérik.

 

Ebéd után a várva várt eredményhirdetés következett. A gyerekek kérésére mindegyik helyezés fel lett sorolva, én itt csak az első három helyezetteket említem.

 

Alsósok körében 3. helyen végzett Becsvölgye csapata (92 pont), másodikok lettek a celldömölkiek (93 pont), első helyezést pedig a zalaegerszegiek (94 pont) értek el.

 

A felsősök közül Szentgotthárd csapata(84 pont) lett a bronzérmes, a körmendiek(85 pont) lettek az ezüstérmesek míg ebben a kategóriában ezúttal a celldömölkiek(90 pont) bizonyultak a legjobbaknak.

 

Közhely ugyan, de igaz, hogy a győzelemnél fontosabb volt a részvétel, és azáltal, hogy a versenyzők a készülődés kapcsán többet foglalkoztak a bibliával, annak tanításaival, máris kimondhatatlanul sokat nyertek és gazdagodott a lelkük sok-sok mennyei kinccsel.

 

 

Váljon valóban életté bennük a sok megtanult, elsajátított igazság!

Forrás: az Őrségi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11450
Összesen 2009. június 2. óta : 40181750