Kitüntették Jákob János tábori püspököt

, 2015-05-27 11:37:06

 A Honvédelem Napján Székesfehérvár, a nagy történelmi és katonai hagyományokkal rendelkező város, ünnepi gálaesten köszönti katonáit. A Vörösmarty Színházban rendezett esemény keretében díjátadásokra került sor.

A Fejér megyei születésű protestáns tábori püspök szerény emberi magatartásával, munkájával, annak eredményességével, segítőkészségével példaként állhat minden katona és minden polgár előtt.


Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése évről-évre díjak és kitüntető címek adományozásával is elismeri a Székesfehérváron élő, illetve a városért a saját szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek munkásságát. A honvédelem ügyéért dolgozók áldozatos tevékenységéért Sipos Gyula-díjjal mond köszönetet a város, amelyet idén a közgyűlés Jákob János dandártábornoknak, protestáns tábori püspöknek ítélt oda. Az elismerést dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át a gálaest keretében.

 A méltatásban elhangzott, hogy Jákob János dandártábornok közel húsz éve tagja a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének, s önzetlen tevékenységével nagyban hozzájárult a baráti kör eredményes tevékenységéhez. Éveken át Székesfehérváron szolgált, és bár a katonai lelkészi szolgálat elszólította városunkból, de ezzel nem szakadt meg Székesfehérvárral és a szervezettel való tartalmas, átlagon felüli kapcsolata. A katonai, lelkészi szolgálata magas színvonalát, hitelességét és eredményességét jól mutatja, hogy a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke. Magas katonai beosztása és az ezzel járó nagyfokú leterheltsége ellenére rendszeresen részt vesz a város honvédelem ügyét támogató civil szervezeti tevékenységben. Folyamatosan segíti a város hadtörténelmi emlékeinek ápolását és katonai hagyományőrzését. Meghatározó szerepet játszott a városi szervezet társadalmi kapcsolatainak kialakításában. Az eltelt közel húsz évben munkájának is köszönhetően egy kiemelkedően hatékony közösség jött létre, amely rendszeres kapcsolatot ápol a Budai úti és a Sukorói református közösséggel. A szervezet és hitközség tagjai együtt ünnepelnek minden évben Virágvasárnap és megemlékeznek az 1848. szeptember 28-i haditanács évfordulóján is. Jákob János tevékenyen részt vett a Pákozdi Katonai Emlékpark szellemiségének kialakításában és az olaszországi Vizintiniben lévő Magyar Emlékkápolna megújításában.

 Forrás: http://www.szekesfehervar.hu, Mezőföldi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2995
Összesen 2009. június 2. óta : 39867555