„Az Úr Igéje pedig növekedett és terjedt.”

Steinbach József, 2015-06-21 04:00:00

(Apostolok cselekedetei 12,20-25)* Mindenkit fenyeget, hogy hatalmával visszaéljen, bármilyen „kicsi”, vagy „nagy” is ez a hatalom; észre sem vesszük, ha túllépjük a „hatáskörünket”. 

I. Heródes Agrippa király eleve ebben nőtt fel, ezért a kísértés számára fel sem tűnt (21). Heródes nem utasította vissza a nép hízelkedését, amellyel istenként tisztelték őt (22). Mindenesetre rettenetes, amikor valaki visszaél a hatalmával. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Isten a világi hatalomra ruházta azt, hogy a bűn határtalan rombolását féken tartsa. A hatalom tehát nem önmagában rossz, vagyis azzal nemcsak visszaélni lehet, hanem Istennek kedves módon is lehet élni azzal. Isten lesújt arra, aki istent játszva, visszaél a hatalommal (23); de áldott az, aki jól él a ráruházott hatalommal, mert a rendet biztosítani kell; ezért a világi felsőbbséget tisztelni kell (Róma 13).  Megnyugtató az a tény, hogy az Úr Igéje növekedett, terjedt (24). Az egyetlen esélyünk, hogy Isten Igéje, az abban közölt kegyelme, áthatja ezt a világot, az éppen hatalmon lévőket ugyanúgy, mint az éppen „alárendelteket”, egyébként mindnyájan féregként pusztulunk el (23).

* Látlelet ez az emberről, az emberi társadalom működéséről, ugyanakkor a megoldásról. 

– 1. Mindenkit fenyeget, hogy hatalmával visszaéljen, bármilyen „kicsi”, vagy „nagy” is ez a hatalom; észre sem vesszük, ha túllépjük a „hatáskörünket”. I. Heródes Agrippa király eleve ebben nőtt fel, ezért a kísértés számára fel sem tűnt (21). Heródes nem utasította vissza a nép hízelkedését, amellyel istenként tisztelték őt (22). Mindenesetre rettenetes, amikor valaki visszaél a hatalmával. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Isten a világi hatalomra ruházta azt, hogy a bűn határtalan rombolását féken tartsa. A hatalom tehát nem önmagában rossz, vagyis azzal nemcsak visszaélni lehet, hanem Istennek kedves módon is lehet élni azzal. Isten lesújt arra, aki istent játszva, visszaél a hatalommal (23); de áldott az, aki jól él a ráruházott hatalommal, mert a rendet biztosítani kell; ezért a világi felsőbbséget tisztelni kell (Róma 13). 

– 2. A másik oldalon azonban az is szánalmas, ahogy a „sokaság” ki van szolgáltatva a hatalomnak, hiszen enni kell, lenni kell, élni kell; vagyis a tírusziak és a szidóniak, akiket nem szeretett Heródes, kénytelenek a király kegyét keresni, hiszen őket Heródes gabonájából élelmezték (20). Ehhez belső embert kellett megnyerni nekik a királyi udvarból, lobbizniuk kellett. Meddig lehet elmenni a kompromisszumokban azért, hogy éljünk, megéljünk, jól éljünk, békében éljünk? Meddig kell megalázkodni? Más engedelmeskedni a hatalomnak, és más megalázkodni azért, hogy nekünk jusson, és több jusson. 

– 3. Ami megnyugtató, bármelyik oldalról nézzük is a történetet, az a tény, hogy az Úr Igéje növekedett, terjedt (24). Az egyetlen esélyünk, hogy Isten Igéje, az abban közölt kegyelme, áthatja ezt a világot, az éppen hatalmon lévőket ugyanúgy, mint az éppen „alárendelteket”, egyébként mindnyájan féregként pusztulunk el (23).

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8023
Összesen 2009. június 2. óta : 39872586