Magyar gazdák emlékműve Szentgálon

Dusicza Ferenc - Gaál Huba, 2015-07-01 13:28:44

2015. június 28-án,  du. 4 órakor a református templomban tartott ökumenikus  istentisztelettel kezdődött a kuláküldözések idején meghurcoltak emlékére állított emlékmű felavatása Szentgálon - a Veszprémi Református Egyházmegye honlapjának beszámolója.

Az emlékművet Steinbach József püspök és Császár Attila esperes  leplezték le, majd Nagy Lajos nyugalmazott, volt szentgáli református lelkipásztor és Kovács Mihály helybéli római katolikus esperes plébános áldotta meg az emlékművet.

A rendezvény összes eseményét magába foglaló forgatókönyvét is közreadjuk, valamint Gaál Huba avatóbeszédét, amely részletesen ismerteti kiknek is szól e tiszteletadás és milyen példát és tanítást ad ez a ma és holnap emberei számára. 

 

Az ünnepség eseményei és közreműködői 

Ökumenikus istentisztelet a kuláküldözések idején meghurcoltak emlékére

 A meghívottak és érdeklődők gyülekezése a református templomban. Orgonán szolgál Nt. Nagy Lajos lelkipásztor.  Az Úr Asztala előtt áll Brenner Imre 56-os elítélt a nemzeti, és Sass Krisztián fiatal gazda a szentgáli zászlóval.

 16.00 Az ökumenikus istentisztelet kezdete.  Igehirdetéssel szolgál Kovács Mihály esperes plébános, és Nt. Kovács Botond Árpád református lelkész. Az istentisztelet a himnusz eléneklésével ér véget.

16.45 Az orgonaszó jelzésére a zászlókat követve kivonulás a templom előtti térre, az emlékmű elé.

              

                     Az emlékmű felavatása: Narrátor: Gaál Huba

 16.50 Istvánfalvi Sándor polgármester köszönti az egybegyűlteket és felkéri a zászlóvivőket, hogy álljanak díszőrséget az emlékmű két oldalán.

 16.55 A Szűrös Táncegyüttes előadása.

 17.10 Gaál Huba kulák leszármazott, a Szervező Bizottság titkára a Bizottság nevében üdvözli az ünneplő közönséget, utal az emlékmű szimbolikájára, majd köszönetet mond az adományozóknak és a munkában részt vevőknek, végül ismerteti az időkapszulában elhelyezendő iratokat.             

 17.25 A kezdeményező civilek nevében Garai György tanár és Sófalviné Tamás Márta kulákleszármazott elhelyezi az iratokat az időkapszulában majd azt az alapkőben. Bartl Kálmán kőfaragó mester lefedi a nyílást.

 17.30  A Szentgáli Pávakör énekkarának szolgálata. 

 17.40  Ft.Steinbach József ref. püspök és Nt. Császár Attila ref. esperes rövid avató beszédet követően leleplezi az emlékművet.

 17.55  Nt. Nagy Lajos ref. lelkész és Kovács Mihály esperes plébános megáldja az emlékművet.

 18.00 Szavalattal szolgál Takács Pál kulákleszármazott. (Dzsida Jenő: Tekintet nélkül)

 18.05  Zene kíséretében a koszorúk elhelyezése.

                                          A helyi és a vidékre kényszerült kuláküldözést elszenvedők nevében Gombás Dénes érintett, Sass Lajos, Nemes Sándor és Gombás Béla kulákleszármazottak koszorúznak (Szalagfelirat: Bizalom az ősi erényben).

                                           A Szentgáli Polgári Szövetség Egyesület részéről dr. Bőczén István elnök, Tamás Dénesné és Rák Kálmán kulákleszármazottak helyeznek el koszorút. (Szalagfelirat: Vitam et szanguinem sed avenam non)

                                           Szentgál Község Önkormányzata részéről: Istvánfalvi Sándor polgármester és Nemes Sándor a Szervező Bizottság elnöke koszorúz.(Szalagfelirat: A meghurcoltak emlékére)

                                           A Vitézi Rend nevében: Halászi Csaba kulákleszármazott és Baracskay Lajos koszorúznak (Szalagfelirat: A haza minden előtt)

                                           A Református Egyház nevében: Szathmáry Dénes főgondnok, kulákleszármazott, valamint Nt. Nagy Lajos és Nt. Kovács Botond Árpád lelkipásztor koszorúz (Szalagfelirat: „Uram Te voltál nékünk hajlékunk” Zsolt. 90. 1.)

                                           A katolikus egyház nevében: Tobak Sándor és Mesterházy Imre helyez el koszorút (Szalagfelirat: Hála a nemzet megmentőinek)

                                          A Szentgáli Pávakör nevében: Sófalviné Tamás Márta és Nyári László Koszorúz. Szalagfelirat: Az üldözöttek emlékére)

Megtisztelő számunkra, hogy Szentgál barátai és az ügy iránt elkötelezett szervezetek és magánszemélyek is tisztelegni kívánnak. Kérem, helyezzék el koszorúikat és virágaikat. A politikai Foglyok Szövetsége és az 56-os szövetség. A Történelmi Vitézi Rend,Szent Korona Szövetség és a Magyar Vidék Országos 56-os szervezete nevében vitéz Juhász Antal és Mihók József koszorúz.

                          

18.25 Az énekkar vezetésével a gyülekezet elénekli a szózatot.

                    A kultúrházban folytatódó program

                          18.30 A szokásos találkozó, kötetlen beszélgetés, a vidékre szakadt szentgáliakkal. Füredi bor és szentgáli pogácsa.

        Háziasszony: Sófalviné Tamás Márta 

        Gaál Huba beszámol az adományösszeg felhasználásáról.

A rendezvényen Szentgál Kultúrájáért és Közhasznú Tájékoztatásáért Alapítvány biztosítja a hangosítást és a Szentgál TV- benn történő megjelenítést. Felelős: Molnár László kulákleszármazott.

 

                                              

                           A magvető jövőbe vetett hite ma is él! 

 Gaál Huba  avatóbeszéde a kuláküldözést elszenvedő gazdák emlékművének átadásakor. (Szentgál 2015. Június 28. )

 

                                       „ S mikor földünkre tört az áradat 

                                  s már hegy se volt, mely mentő csúccsal intsen,

                                     egyetlenegy kőszikla megmaradt,

                                         egyetlen tornyos sziklaszál:  az Isten. „                   

( Áprily Lajos: Menedék)                                                                                                                                    

Tisztelt ünneplő közönség! Kedves vendégeink! Az Üldözött Gazdák emlékművének Szervező Bizottsága nevében köszöntöm Önöket!

Mindenki, aki most itt van, és ennek az emlékműnek az avatását ünnepli velünk, akarva-akaratlanul a hit ereje mellett tesz tanúbizonyságot! Annak a hitnek az ereje mellett, amely nem aludt ki a legvadabbul dúló viharok időszakában sem, mert tudta, hogy Isten akaratából elrendelt dolgot a legördögibb emberi gonoszság áradása sem szüntetheti meg véglegesen. Vagyis a sarkaiból kifordított világ előbb utóbb vissza fog állni Istentől elrendelt működési rendjébe, ahogyan ezt – az emlékműre választott ige szerint - az Úr a vízözönt követően megígérte. 


Azoknak a meghurcolt és méltatlanul megalázott gazdáknak a hitéről van szó, akik még bízva a jövőt teremtő generációs építkezés sikerében, a tagosítást követő évtizedekben, világháborúk, forradalmak, gazdasági válságok ellenére tették a dolgukat és felvirágoztatták Szentgál gazdaságát. Akiktől ezt a hitet a kommunista hatalom a legkegyetlenebb eszközökkel próbálta elvenni.  Amint ezt a mai ünnepség is bizonyítja, sikertelenül.

Mert azokban az érintettekben és leszármazottaikban, akiknek az anyagi áldozatával ez az emlékmű létrejött, a magvető ember jövőbe vetett hite él ma is! Akik bízvást tudják, hogy Isten az embert teremtett világának, és benne a magyar földnek, nem tékozló urává, vagy haszonleső béresévé, hanem felelősen gondolkodó, gondos gazdájává rendelte. Őseinknek ez a szilárd hite, melyet az alsó fekvő sziklatömb fejez ki, szolgáljon alapul a rá épített, az utódaink jövőjébe mutató álló sziklatömbnek.

Mi, tehát, akik most itt vagyunk, nem a kulákoknak emelünk kulákemlékművet, hanem az újak számára - követendő példaként, az ősei hagyományai szerint élő, munkájára és elért eredményeire büszke, öntudatos magyar gazdáknak állítunk emléket, akiket egy idegen hatalmat kiszolgáló gyalázatos korszakban, ártatlanul és bűntelenül büntettek.

Persze, tudom. Voltak és tán vannak most is fanyalgók és kivárók, akik úgy gondolták, lássuk meg előbb mi lesz ebből, ha lesz egyáltalán valami. Babits Mihály mondja: „Aki érdemes látni a csodát / az a csodát magában hordja”. Mi, akik itt állunk, és látjuk a csodát, zárjuk szívünkbe és vigyük magunkkal. Mutassuk meg másoknak is, hogy ők is megláthassák és magukban hordhassák, mert a hit és a csoda egymást tápláló, erőt adó, és éltető valóság.

És most, mielőtt az időkapszulát az alapkőben elhelyeznénk, köszönetet kell mondani mindenekelőtt annak a több mint 75 magánszemélynek, akik anyagi áldozatvállalásukkal lehetővé tették a mai ünnepséget.  Az adományozók listáját áttekintve – amelyet elhelyezünk majd az időkapszulában is- szükséges kihangsúlyozni, hogy ez az emlékmű csak és kizárólag az érintettek és leszármazottaik pénzéből épült! Állami szerv, politikai támogatók, társadalmi szervezetek, egyházak pénze nincs benne, kivétel a Szentgáli Polgári Szövetség Egyesület. Külön köszönet illeti a legnagyobb adományozókat: Csizmadia Ferencet, Sass Lajost, Rák Kálmánt, Szabó Imrénét, akiknek az induláskor nyújtott jelentős pénzadománya és megelőlegezett bizalma tette lehetővé, hogy egyáltalán elindulhassunk, és reális esélyekkel kezdjünk tervezni.

Meg kell köszönnünk Keszei János polgármester úrnak, Balatonalmádi polgármesterének készséges hozzájárulását ahhoz, hogy az emlékmű felépítményét képező sziklatömböket a város Szentgálnak adományozta. Ezzel is kifejezésre juttatta és erősítette annak a történelmi kapcsolatnak a továbbélését, amely a falu és a közeli balatoni települések életét mindig is jellemezte. Elég, ha csak a temetőink régi sírköveire, templomunk kerítésoszlopaira, vagy csak a Borhordó útra gondolunk.

Köszönjük dr. Simon Attila vezérigazgató úr hozzájáruló engedélyét ahhoz, hogy a herendi porcelán az emlékmű részeként ismét megjelenhetett a faluban, és ezzel lehetővé tette egyik jeles művészük bevonását a munkába. Ez is bizonyítja Szentgálnak és a manufaktúrának kezdetektől fogva fennálló, sokrétű, élő és szoros kapcsolatát, továbbá szépen reprezentálja a Herendi Porcelánmanufaktúra társadalmi felelősségvállalását, kulturális misszióját. Kiemelten kell tehát köszönetet mondanom Tamás Ákosnak, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiváló művészének, aki a tervezési folyamat egy kritikus pillanatában bekapcsolódva a közös munkába, ötleteivel, higgadt, átgondolt terveivel, és a magvető figura domborművével új lendületet adott a megvalósítási szakasznak. Mint a falu egyik patinás családjából származó, és szülőfaluja iránt elkötelezett ember, most is, mint eddig oly sokszor, készséggel és önzetlenül áldozta fel munkáját és idejét.

Jelentős pénzadományán túl, természetbeni adományként biztosította Sass Lajos az alépítmény burkolásához használt kőlapokat. További köszönet érte.

Nagy segítségemre volt tapasztalataival, tanácsaival és nem utolsó sorban fizikai munkájával Szlobodnyik András, akinek köszönhetően az utolsó napokra sikerült a környezetet a most látott formába hozni.

Köszönjük továbbá az itt dolgozó szakiparosoknak: Bartl Kálmánnak és a Hungária Kőfaragó Kft munkatársainak, Stumpf Jánosnak, Árnhoffer Róbertnek és Góczán Ferencnek a közreműködését és felelősségteljes munkáját.

Végül, de nem utolsó sorban köszönet illeti természetesen Istvánfalvi Sándor polgármester urat, aki közreműködött abban, hogy ez a civil kezdeményezés Szentgál Község testületi támogatását is elnyerje, és az adománygyűjtő számlát az önkormányzat kezelje. Köszönöm a Szervező Bizottság régi és új tagjainak egyaránt a közreműködését.

Ahogy azt a körleveleinkben is jeleztük, az időkapszulában elsősorban az adományozók adatait helyezzük el, de ezen kívül beletesszük az emlékmű létesítésének történetére utaló fontosabb dokumentumokat a mostani emlékműavatás forgatókönyvét és az elhangzott avató beszédek szövegét, valamint az egyházi szolgálatot tevők jövőnek szánt fontosabb gondolatait.   

Végül engedjék meg, hogy itt emlékezzek meg azokról, akik adományaikkal, tanácsaikkal támogattak ugyan bennünket, de már nem ünnepelhetnek itt velünk. Többek között Tamás Károlyné, Vilma néniről, akit nemrég búcsúztattunk, és aki sokat mesélt nekünk büszkén viselt hányattatott sorsáról, munkás életéről. Bizonyára nagyon örül most Ő is másokkal együtt, figyelve bennünket az örök égi mezők virágos rétjeiről.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

Kelt: Szentgál, 2015. Június 28. 

A fényképeket Péter Hunor készítette    

                                                                                                                      


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7048
Összesen 2009. június 2. óta : 39860805