Exkluzív interjú a 10 ezer eurós Barth-díj Református díjazottjával

Dr. Békefy Lajos, 2015-07-06 11:26:37

DR. Dr. Michael Welker emeritus heidelbergi profeszzor kapta a legértékesebb német teológiai díjat. Dr. Békefy Lajos exkluzív interjúja.

Gyorshír: az UEK (az EKD Protestáns Egyházak Uniója) Michael Welker nyugalmazott heidelbergi református professzornak adományozta a Barth Károly díjat. A zsűri döntéséről 2015. július 1-én tájékoztatták a közvéleményt az EKD hivatalos közleményében. Az indoklásban ez is olvasható: „Az UEK Michael Welker teológiai életművét méltatja ezzel. Ő a posztmodern és a pluralizmus kihívásai közepette is megőrizte a református profilt”. Istennek a Krisztus-eseményben adott önkijelentése alapján Welker olyan teológiát épített fel, aminek segítségével Isten hatalmas jelenléte a Lélek által érthetővé és elfogadhatóvá vált. A heidelbergi egyetem professzoraként egykor és ma is nemzedéke tagjai közül szinte egyedülálló módon kereste a párbeszédet különféle tudományágakkal. Ma a Nemzetközi és Interdiszciplináris Teológia Kutatóközpontjának (FIIT) ügyvezető igazgatójaként nemzetközi kutatócsoportokat szervez, melyek segítségével a teológia párbeszédet tart fenn a filozófiával, a természet-, és gazdaságtudományokkal és a jogtudománnyal. A Barth-díjat két évenként ítélik oda kiemelkedő teológiai tevékenységet végzett személynek életműdíjaként, valamint olyanoknak, akik az egyház és a társadalom területén alkottak kiemelkedőt. A tízezer eurós díjat többek között megkapta Eberhard Jüngel evangélikus, Karl Lehmann katolikus teológus, Johannes Rau református tartományi miniszterelnök. Welker professzor a tübingeni teológián kezdte munkásságát (1983-1987), majd a református teológia professzora lett Münsterben (1987-1991). A heidelbergi egyetemen 1991-2013 között volt a rendszeres teológia professzora. Vendégelőadóként többször megfordult az USA neves egyetemein (Princeton, Harvard) és az angliai Cambridge-ben, de Dél-Afrikában is. Isten Lelkéről írt könyvét számos nyelvre lefordították. Díszdoktori címet kapott többek között a debreceni egyetem református hittudományi karán is. Magyarul több tanulmánya és könyve is megjelent. A kitüntetés alkalmából exkluzív interjút készített vele heidelbergi doktorandusz szemináriumának 3 éven át volt hallgatója, Dr. Békefy Lajos.

 

Professzor Úr! Kétségtelenül a Szentlélekről írt könyv az egyik legjelentősebb műve, aminek jó 300 oldalán fejti ki bibliai, református Szentlélek-tanát. A könyv már amerikai-angol, koreai, japán, portugál, olasz nyelven is olvasható. Ebben fejtette ki realista teológiáját gazdag ó-, és újszövetségi bizonyító anyaggal. Mit ért Ön realista teológián? 

Roppant mélyenszántóak és inspirálóak az Ön gondolatai és megfogalmazásai a jog-irgalmassság-istenismeret összefüggéseiről. Egészen újszerűen fogalmazza meg a Lélek „mindent felülmúló, meghaladó” karakterét, jellegzetességét. Azaz azt a sajátosságát, hogyan és miben tudja a Szentlélek felülmúlni, meghaladni a jogot és morált, a politikai lojalitást ugyanúgy, mint a természetet. Ezt az érdekes összefüggést el tudná mondani nekünk egyszerűen, de redukálás, leszűkítés nélkül?

Napjainkban mindnyájan elszenvedői vagyunk a brutális öko-, és klímaválságnak, ami a felelőtlen, önző emberi magatartás egyértelmű következménye. Milyen gyakorlati, etikai, magatartásalakító, jobbító következmények adódnak könyve megállapításaiból ebben a témakörben: a Lélek publikus személye – amint Isten a teremtett világ „sűrűjében”, kellős közepén munkálkodik?

 

Professzor úr egyike volt azon 600 oldalas könyv két szerkesztőjének, aminek ezt a címet adták: „A református teológia jövőjéért – feladatok, témák, hagyományok”. Ez 1998-ban jelent meg. A könyvben a világ vezető református teológusainak a „krémje” írta az értékes tanulmányokat. Ön pedig olyan témát fejtegetett, ami nagyon izgalmas és kijózanító volt egyszerre. Nevezetesen az Isten Igéje szerint reformált teológia nyomorúságáról és feladatáról írt. Hogyan látja ma a református teológia helyzetét, kiváltképpen a reformáció közelgő 500. évfordulójára?

És min dogozik most, Professzor Úr?

Ön a debreceni egyetem Református Teológiai Fakultásának is díszdoktora. Tanulmányai és könyvei közül már megjelent néhány magyarul. Megtisztelő volt, hogy én is fordíthattam pár tanulmányát. Nagyon olvasott az úrvacsoráról megjelent könyve. Nyilván van némi képe már a mi teológiai helyzetünkről. Mit tanácsolna a magyar teológusoknak, kiváltképpen az említett témák tekintetében, illetve 2017-re készülve?

Köszönöm a beszélgetést, s még egyszer gratulálok magyar tanítványai és közvéleményünk nevében is az értékes elismeréshez! 

Dr. Békefy Lajos


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 583
Összesen 2009. június 2. óta : 40277195