Hittanoktatással kapcsolatos teendők a 2015-2016. tanév kezdetén

, 2015-08-28 04:00:00

A tanév kezdetén a Zsinat Oktatási Irodája, tájékoztatást adott ki az adminisztrációs teendőkről.

I. A HIT- ÉS ERKÖLCSTAN TANKÖNYVEK PÓTRENDELÉSE, A JÚNIUS 10-I ADATOK PONTOSÍTÁSA – IDŐSZAK: SZEPTEMBER 1-10.

Augusztus folyamán a Kálvin Kiadó gondoskodott arról, hogy a júniusi létszámjelentő adatlapon beküldött, becsült tanulói létszámok szerint megrendelt tankönyvek eljussanak az egyházközségekhez. A szabályrendelet* a taneszközök pótrendelésével, visszáruzásával kapcsolatban így rendelkezik:
"18. § (2) d) Az egyházközség pótrendelését illetve visszáru-igényét szeptember 1-10. között juttathatja el a Zsinati Oktatási Irodához, ami alapján az Oktatási Iroda szeptember 15-ig közli a Kiadóval az igényeket. A pótrendelés illetve visszáru-igény kizárólag a tanév eleji létszámváltozásból illetve a csoportösszevonásból eredhet. A Kiadó szeptember 30-ig fogadja a visszárut és október 15-ig teljesíti a pótrendeléseket. A visszáru Kiadóhoz történő továbbításáról az egyházközség, a pótrendelés egyházközségekhez történő eljuttatásáról a Kiadó gondoskodik."
A pótrendelés és a visszáru-számítás a csatolt VÁLTOZÁSBEJELENTŐ ADATLAP alapján fog történni. Ezen az adatlapon kell jelölni minden június óta bekövetkezett változást (létszámváltozás, esetleges csoportváltozás, hittanoktató változás). A kitöltést az adatlap 2. oldalán olvasható útmutató és minta segíti. A visszáruzás lebonyolításáról a későbbiekben adunk bővebb tájékoztatást, s kérjük, hogy a feleslegesnek tűnő példányokat addig ne adják postára.

II. ÚJ HITTANOKTATÓK BELÉPTETÉSE, ADATEGYEZTETÉS A MÁR REGISZTRÁLT HITTANOKTATÓKKAL, DOKUMENTUMOK BEKÜLDÉSE – szeptember 10.

1.) Csatoltan megküldjük azt a nyomtatványt, melyen az új hittanoktatók adatait lehet bejelenteni az Oktatási Irodának (SZEMÉLYI ADATLAP ÚJ HITTANOKTATÓ). A számfejtés biztonságos lebonyolítása érdekében szükséges a már regisztrált oktatók adatainak, csoportszámainak egyeztetése is. Ehhez egy rövidített adatlapot csatoltunk (SZEMÉLYI ADATLAP MÁR REGISZTRÁLT HITTANOKTATÓ). Minden jogviszony (ld. lejjebb) esetén szükséges tehát a megfelelő személyi adatlap beküldése! A nem lelkészi jellegű hittanoktatóknak a személyi adatlapon felsorolt mellékelendő dokumentumokat is be kell küldeni!

2.) A szeptember havi megbízási díjak kifizetésére kizárólag akkor nyílik lehetőség október elején, amennyiben a személyi adatlap beküldése megtörténik és a személyi adatlap illetve a változásbejelentő adatlap (változás hiányában a június 10-i adatszolgáltatás) létszámadatai között egyezés mutatkozik.

3.) Az október havi megbízási díjak november eleji kifizetésének előfeltétele az, hogy a 2015. szeptember 1-2016. augusztus 31. között hatályos új megbízási szerződés ill. a díjlevél-kiegészítés aláírására a hittanoktató részéről sor kerüljön, valamint a hittanoktatást szervező egyházközség az október 10-én határidős létszámjelentésének eleget tegyen. Ez esetben is feltétel a személyi adatlap illetve az október 10-i adatszolgáltatás létszámadatai között egyezés.

4.) A 2015/16. tanévtől a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás az alábbi jogviszonyokban történhet:

a) LELKIPÁSZTOR: lelkipásztor hittanoktató (lelkészi nyugdíjintézeti tagsággal rendelkező!) esetében egyházi szolgálati jogviszony keretében történik a hit- és erkölcstan oktatása, a lelkipásztor díjlevél-kiegészítést kap, és a hittanoktatói díjból a járulék a Lelkészi Nyugdíjintézet felé kerül befizetésre.
b) VILÁGI, a Magyarországi Református Egyház által MEGBÍZOTT: nem lelkészi jellegű („világi”) hittanoktatóval, amennyiben heti 1-17 kötelezően választható hit- és erkölcstan órát tart (azaz 1-17 hit- és erkölcstan csoportot visz), az MRE határozott időtartamú megbízási szerződést köthe.
c) VILÁGI, a Magyarországi Református Egyháznál MUNKASZERZŐDÉSES: nem lelkészi jellegű („világi”) hittanoktatóval, amennyiben heti 18-26 kötelezően választható hit- és erkölcstan órát tart (azaz 18-26 hit- és erkölcstan csoportot visz), az MRE határozott időtartamú munkaszerződést köthet. A következő napokban külön értesítést küldünk azon 25 hittanoktató számára, aki a június 10-i adatszolgáltatás alapján rendelkezik a munkaszerződés kötéséhez szükséges óraszámmal.
d) VILÁGI, a közvetett kifizetőhelynél MUNKASZERZŐDÉSES: a fakultatív hittanoktatás és a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás összehangolása érdekében továbbra is lehetőség van arra, hogy az illetékes egyházközség/egyházkerület munkaszerződést kössön nem lelkészi jellegű („világi”) hittanoktatóval. Részletesebben ld. a „Közvetett kifizetőhelyek teendői” címszó alatt.

III. KÖZVETETT KIFIZETŐHELYEK TEENDŐI – határidő: szeptember 10.
A fakultatív hittanoktatás és a kötelezően választható hit- és erkölcstan oktatás összehangolása érdekében továbbra is lehetőség van arra, hogy az illetékes egyházközség/egyházkerület munkaszerződést kössön nem lelkészi jellegű („világi”) hittanoktatóval (szabályrendelet* 16. §). Ebben az esetben az egyházközség/ egyházkerület (mint munkáltató) az MRE-től a kötelezően választható hit- és erkölcstan tanulói létszámával arányos állami támogatást megkapja, és munkáltatóként végzi a foglalkoztatással járó feladatokat (beleértve a bérszámfejtés, adó- és járulékbevallás/-befizetés feladatait).

a) Amennyiben az egyházközség a 2015/16-os tanévtől kíván (újonnan) közvetett kifizetőhellyé válni,a munkaszerződés megkötéséhez ki kell kérnie az illetékes egyházmegye elnökségének hozzájárulását. Az egyházmegyei hozzájárulás és a munkaszerződés másolati példányát szeptember 10-ig kell eljuttatni a Zsinati Oktatási Iroda számára. Kérjük megküldeni az egyházközség bankszámlaszámát is, melyre a támogatás összege utalható. Az utalandó támogatás összege az oktatott tanulók létszáma és a költségvetési törvényben meghatározott összeg alapul vételével kerül kiszámításra.

b) Amennyiben az egyházközség már az előző tanév(ek)ben is közvetett kifizetőhelyként működött és továbbra is az marad, rövid aláírt levélben (posta/fax/szkennelt levél) kérjük szépen megadni a munkaszerződéssel foglalkoztatott hittanoktató(k) nevét és
- határozatlan időre kötött szerződések esetén nyilatkozni arról, hogy a munkaszerződés(ek) továbbra is hatályban marad(nak), illetve
- a korábban határozott időre (pl. tanévre) megkötött munkaszerződés(ek) esetén a munkaszerződés(ek) meghosszabbításáról másolat beküldés
- új hittanoktató esetén természetesen szükséges az új munkaszerződés másolati példányának beküldése.

c) Amennyiben az egyházközség az előző tanév(ek)ben közvetett kifizetőhely volt, de a továbbiakban nem kíván az maradni, azt szintén rövid aláírt levélben (posta/fax/szkennelt levél) kérjük szépen jelezni.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 24288
Összesen 2009. június 2. óta : 40271605