Jézushoz közelebb jutni

, 2015-10-02 19:20:01

„Az Isten szeretete és az ember szeretete nem relativizálják egymást" – a nagy parancsolatról és a törvény summájáról prédikált Szabó István püspök a reformáció hónapjának nyitó istentiszteletén. 

Október elsején Budapesten térzenével hívták fel az emberek figyelmét a reformáció hónapjának kezdetére. A református Egressy Béni Zeneművészeti Szakiskolafúvószenekarát Tóth Tamás vezényelte a Deák téri evangélikus templom előtt. A járókelőket is megállásra késztető bevezető után ökumenikus zenés istentiszteletet tartottak Budapest legnagyobb evangélikus templomában.

Szabó István református püspök igehirdetésének középpontjában két kérdés állt a Máté evangéliumának 22. fejezetéből: „Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?" – egyebek melett ezt „firtatják" Jézustól a farizeusok. Ő az Isten és embertársaink szeretetét nevezi a legfontosabbnak, majd – a püspök szerint válaszul a provokációkra – a következő kérdést szegezi nekik: „Mit gondoltok a Krisztusról?"

Ahogy arra a reformáció is ráirányította a figyelmet, a szeretet minden dolog igazi lényege. „Látszólag ezek evidenciák, tanultuk, tudjuk a válaszokat. De eszünkbe jutnak-e, ha megpróbál minket az idő? – kérdezte egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke. – Könnyű szeretni azokat, akik távol vannak, de szeretjük-e az öreg nénit a lépcsőházból, szeretjük-e a migránsokat?"

A teljes cikket elolvashatja a www.reformatus.hu oldalon


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16498
Összesen 2009. június 2. óta : 40263812