Hálaadás Neszmélyen

Valkiné Gúthy Éva , 2015-11-27 15:25:24

„Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét!" (Zsolt 96:2.) 2015. november 15-re ezzel az Igével hívogattuk ünneplésre a Neszmélyi Gyülekezet tagjait és a velünk együtt örvendezőket, hogy hálatelt szívvel emlékezzünk meg a Neszmélyi Református Férfikórus újraindulásának 40. évfordulójáról.

1927-ben Kurucz Lajos kántor-tanító férfiakból álló dalárdát szervezett, melynek fő feladata a gyülekezeti és községi ünnepeken, temetéseken való éneklés volt. Az iskolák államosításával a szolgálati lehetőségek elapadtak, így 1950-ben kényszerpihenőre vonult az énekkar. 1975-ben az akkori gondnok felkérésére Molnár Péter újraszervezte a kórust, amely azóta folyamatosan működik.

 

Az ünnepi istentiszteleten Dr. Márkus Mihály hirdette az Igét. Igehirdetésében az énekkar közösségteremtő szolgálatáról szólt és arról, hogy generációkon keresztül, apáról-fiúra száll az éneklés szeretete.

 

A gyülekezet vetítés keretében láthatta azt a közel 60 képet, amely az elmúlt évtizedek egy-egy pillanatát, jeles vagy éppen örömteli eseményét, szolgálatát mutatta be. Ezt követően Molnár Péter karnagy számolt be a 40 évről-megható pillanatoknak lehettek a gyülekezet tagjai szem- és fültanúi. Istentiszteleti alkalmak, temetések, belföldi és külföldi fellépések, REND-eken való részvétel, kórusminősítő koncert...megannyi alkalom, ahol az Istentől kapott tálentumot az Isten dicsőségére kamatoztatták az énekkar tagjai.

 

A neszmélyi férfikórus 2015. november 15-én a hálaadó istentiszteleten

 

A köszöntéseket Máté László, a Tatai Egyházmegye esperese nyitotta meg: a napi Ige alapján biztatta a kórustagokat az együttes szolgálatban. Hamar László, az Egyházmegye énekügyi előadója méltatta a kórust, kérve Isten áldását munkájukra. A helyi Önkormányzat nevében Gál Istvánné alpolgármester asszony meleg szavakkal köszönte meg az énekkar hűségét, mely nemcsak a gyülekezetben történő szolgálatokra, hanem a községi rendezvényekre is kiterjed. Emlékplakettet nyújtott át a kórusnak, amelyet erre az alkalomra készíttettek a Neszmélyért Közalapítvánnyal egyetemben.

 

A köszöntéseket Valkiné Gúthy Éva helyettes lelkész zárta, aki megköszönte Molnár Péternek a kitartó szolgálatát, a kórusvezető feleségének pedig a türelmet és áldozatot, mely ezzel a szolgálattal jár.

 

A Neszmélyi Férfikórus színvonalas műsora mellett megszólalt a Császári Férfikórus is, melynek szintén Molnár Péter a karnagya.

 

Az istentisztelet a Himnusz éneklésével zárult, majd szeretetvendégség várta a népes gyülekezetet.

 

Valkiné Gúthy Éva helyettes lelkész

 

 

A neszmélyi férfikórus a 2011. évi kórustalálkozón a mocsai ref. teplomban

Forrás: A Tatai Református Egyházmegye honlapja 

 

 

 

 

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 17483
Összesen 2009. június 2. óta : 40264799