Rendhagyó adventi lemezt mutatott be az ökumenikus kórus Székesfehérváron

Szűcs Gábor, 2015-12-01 12:37:43

Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Handel, Bárdos Lajos és Csomasz Tóth Kálmán művei mellett Bódás János református pap-költő versét is hallgathatták az érdeklődök advent első vasárnapján, 18 órai kezdettel a Széchenyi úti református templomban. 

A szívet- lelket melengető zenés áhítat keretében a Székesfehérvári Ökumenikus Énekkar új karácsonyi zenés-verses CD-jét mutatja be nagyközönségnek. A lemezről Dóczi István karnagyot kérdeztük.

 

A Székesfehérvári Ökumenikus Énekkar új karácsonyi CD-jével szeretné meglepni a zeneszerető közönséget advent első vasárnapján. Mint érdeklődésünkre Dóczi István az ökumenikus énekkar karnagya, a református gyülekezet elöljárója elmondta, az alapötlet az év eleji ökumenikus imaheti kórusvezetők találkozójából származik, ahol megfogalmazták: a korábbi pünkösdi albumot egy új, karácsonyi kiadásnak kell követnie.

 

Az első megbeszélést újabb és újabb találkozók követték, ahol a karnagyoknak (a Prohászka templom kórusának karvezetője Kozáryné Szabó Szilvia, a Szent Kristóf templom kórusának vezetője, Demeterné Polczer Erzsébet, és az Evangélikus templom kórusának karvezetője, Csekéné Bányai Erzsébet ) egyfajta “ötletbörze” során sikerült megvitatniuk, mely művek szerepeljenek az új CD-n. Abban szinte a kezdetektől egyetértés alakult ki, hogy olyan éneket kell választaniuk, amelyeket a kórusok már korábban is megszólaltattak, így tehát ismerős lesz a számukra és természetesen segítségükkel az ünnepi hangulathoz illően színesítik a repertoárt.

 

– Valljuk be, rengeteg karácsonyi ének van. Latolgattuk, melyek lennének a legszebbek, legjobbak? Első körben 40 művet választottunk ki, amelyet később le kellett karcsúsítani, így végül 23 remekmű maradt. Később, felekezetenként, külön-külön mindegyik kórus megtanulta őket. Az intenzív felkészülés jegyében és a megfelelő gyakorlásnak köszönhetően márciusra elkészült a műsor legnagyobb része – sorolja Dóczi István, hozzátéve, még abban a hónapban döntöttek arról is, hogy a nyári szünet megérkezése előtt a CD teljes anyagát felvételen rögzítik.

 

– Elmondhatom, igazán különleges hangulata volt – emlékezik vissza nem kevés derűvel Dóczi István a technikai előkészületekre -, amikor egy június végi vasárnapon közel negyven fokos kánikula fogadott minket a magasztos karácsonyi üzenetek felvételéhez. Akkor kimondottan jólesett a templom hűse. Istennek hála, valamennyiünknek sikerült “belül”, lélekben a karácsonyi hangulatot átéreznünk és az éneket ennek szellemében tolmácsolnunk.

 

Gergő fia hozta a szükséges technika eszközöket, a templomteret “bemikrofonozták” , majd megvárták a délutánt, amikor a külső utcai forgalom robaja is alábbhagyott, így küszöbölve ki minden káros, az utcaforgalomból származó hatást. Ősszel már az utómunka volt hátra, amikor a korábban rögzített felvételeket a lemezborítón is olvasható sorrendben szerkesztették össze. A zenei művek mellett, “huszonnegyedikként” Bódás János református pap-költő verse hallható Gáncsné Bán Márta hittel és érzelmekkel teli tolmácsolásában.

 

Érdeklődésünkre, hogy mely szempontok alapján válogatták össze a szerzők műveit, Dóczi István elmondta, hogy nem is elsősorban szerzők szerint válogattak, hanem a szövegeket és a műveket vizsgálták meg ének és előadás szempontjából. Az album elején, a Csomasz Tóth Kálmán és Bach művek által elsősorban advent üzenetét tolmácsoló darabokat hallhat a közönség.

 

A karnagy szerint először is tekintettel kellett lenniük arra, melyik mű alkalmas, hogy egy viszonylag nagy (esetükben 80 fős) kórus szép hangzásvilággal legyen képes azt megszólaltatni. Ugyanis nem minden szerzemény szólaltatható meg egyformán, léteznek olyan énekek is, melyek számára kedvezőbb, ha kisebb kórus szólaltatja meg őket. Figyelemmel kellett lenniük arra is, hogy irodalmi tekintetben, melyik énekszöveg a megfelelőbb, ugyanis, mint mondja, sajnos az egyházi művekben is előfordulnak pontatlan fordítások, amelyeket illik idejében észrevenni, kikerülni. Előfordult, hogy a kiválasztott zenemű szövegét egyeztetni kellett a mert a felekezetek közötti fordításban is jelentős különbségek mutatkoztak.

 

Az ökumenikus kórus tagjainak 80 százaléka evangélikusokból és reformátusokból áll, a katolikus híveket a Prohászka templom és a Maroshegyi Szent Kristóf plébánia énekesei képviselik, a baptista gyülekezetből Tóka Szabolcs orgonaművész jött, aki saját szerzeményével is gazdagította a karácsonyi lemez színes zenei kínálatát.

Szűcs Gábor

Forrás: http://www.regiohir.hu, Mezőföldi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 17., Wednesday,
Rudolf napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 538
Összesen 2009. június 2. óta : 40151533