Világok és virágok találkozása a Siloámban

Mayerné Pátkai Tünde, 2016-04-27 08:40:37

„Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” (Lk.6.45b). A Dunántúli Református Nőszövetség április 15-16-án Balatonfüreden, a Siloám Otthonban tartotta konferenciáját. Az alkalom igei mottója bennünket, nőket, asszonyokat különösen is megszólított, hiszen teremtettségünkből fakadóan sokkal őszintébben, nyitottabban beszélünk gondjainkról, örömeinkről, mint a férfi nem képviselői.

Talán ennek is köszönhető, hogy olyan szép számmal gyűltünk össze a Dunántúl gyülekezeteiből lelki feltöltődésre, hogy alig fértünk el a tetőtéri nagyteremben.

P. Tóthné Szakács Zita lelkipásztor testvérünk, a nőszövetség országos elnöke szombat reggeli nyitóáhítatában arról beszélt, hogy akkor töltjük be híven a küldetésünket, ha szívünkkel és a szánkkal egyaránt a szerető Istenről teszünk bizonyságot. Tudjuk-e hitelesen közvetíteni Atyánk szeretetét egyen-egyenként és a nőszövetségi szolgálatban? Meg vagyok győződve arról, hogy találkozások örömében megmártózva, az előadások bölcsességét megfontolva küldetésünkben megerősödtünk ezen a konferencián. Hogy én mit hoztam magammal?

Jaj, de régen../ Örülök, hogy újra../ De kár, hogy ő most nem tudott…/ És mond csak, hogy vannak a...? Régi, szeretetre méltó ismerősökkel találkozhattam, megtudhattam eseményeket, a dorogi gyülekezeti ház építésének kezdeményezését, követhettem sorsokat, életutakat, zarándoktárs lehettem valakik számára egy rövid időre. Imádkozhattam közösen a számomra is olyan kedves vezető testvérünkért, bízva abban, hogy Istenünk meghallgatta az érte mondott imát.   Párhuzamos társadalmak korát éljük, ahol a hajléktalanok, a szenvedélybetegek segítése, az irgalom megtapasztaltatása egyre fontosabb missziója egyházunknak. Igen nagy alázattal, különös elhívással és rendkívüli kitartással lehet csak végezni ezt a munkát. Isten áldása van azon a szolgálaton, amelyet Márkus Gábor és felesége, Márkusné Láng Ilona a Tiszta Forrás Hajléktalan és Iszákosmentő Misszió vezetői Kispesten már két évtizede végeznek. Kettejük vetített képes előadását az intézmény orvosának és egy súlyosan látássérült bizonyságtevő nőtestvérüknek a beszámolója tette még élményszerűbbé.   Teremtettségemből fakadóan hordozom magamon, magamban a női szerepből adódó jellemvonásaimat. Nő vagyok. de elsősorban ember. Ezért nagyobb bölcsesség és még több szeretet tehet jobbá.  Dr Szarka Miklós református lelkipásztor, családterapeuta humorral is gazdagon fűszerezett előadása tartott nekünk tükröt. Hitelességét mi sem bizonyította jobban, hogy ezután felesége, Dr Szarka Miklósné DarvasGyopár művészi munkáit csodálhattuk meg, aki igazi női lélekként préselt virágszirmokból, falevelekből készít gyönyörű képeket, kompozíciókat. Magával ragadó beszámolója a különleges műalkotások születéséről egyben őszinte és mély hitvallás is volt.  
Az elődök hűsége kötelez. Dr Békeffy Lajos a tavalyi konferencián elkezdett előadását folytatta, a protestáns nagyasszonyok sorsát és munkásságát felidézve mutatta be hűségüket, áldozatvállalásukat. Izgalmas színfoltja volt napnak, amikor Jakab-Köves Gyopárka, a Dunántúli Nőszövetség titkára elmesélte, hogy miként került hozzá Zsindelyné Tüdős Klára könyvének kézirata.    
Miközben hálás lehetek Istennek a saját élethelyzetemért, ne feledkezzek meg a bajban lévő embertestvérek támogatásáról. Másokat is győzzek meg a jótékonyság fontosságáról. A konferencia utolsó előadójaPál Sándor volt, aki a Református Szeretetszolgálat elnökeként a Kárpátalján végzett diakóniai munkáról számolt be. A megindító képek és megrendítő élmények arra ösztönöztek bennünket, hogy gyülekezeteinkben folytassuk tovább a nagyon nehéz körülmények között élő kárpátaljai testvéreink javára történő adománygyűjtést. A Siloám gyönyörű helyre épített nyaraló, ahova a lankás emelkedő miatt nem ér fel a parti sétány nyüzsgése, a Balaton csillámló vize, a túlpart tágassága miatt az itt tartózkodó mintha kicsit távolságot tarthatna önmagától, saját, olykor nagyon is zárt világától. A tavaszi ragyogó napsütésben, az orgonaillatú szélben mégis világok találkozhattak a nőszövetség idei konferenciáján, ahol virágok és világok azért nyíltak Isten szeretetét szóljuk és tegyük otthon és a gyülekezeteinkben szív szerint.   Mayerné Pátkai Tünde Forrás: A Dunántúli Református Nőszövetség honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5618
Összesen 2009. június 2. óta : 40191854