„Rád szállnak mindezek az áldások…”

Steinbach József, 2016-05-01 04:00:00

(5Mózes 28,1-26)* – 1. Mit jelentett az áldás? Ha engedelmesen hallgatjuk és megtartjuk az Úr szavát, akkor: - minden nép fölé emeli saját népét az Isten (1): elsővé lesz Isten népe, mindig fölül lesz (13).

– 2. Ezzel valójában csak annyit mondott az Úr, hogy az Ő áldása „mindenek felett való jó”. Jézus Krisztusban azonban ennek tartalmát is kifejtette az Isten: szolgálat, önmegtagadás, kereszthordozás, irgalmasnak és utolsónak lenni (Márk 10,43-44), alul maradni (Máté 9,13). Egyedül a krisztusi üzenet az ezen a világon, amely az Isten valódi, irgalmas arcát megmutatja, láthatóan, hitelesen, egészen a keresztfának önátadásáig, majd a halál fölötti győzelem hatalmáig. Ez az irgalmas szeretet hatalma. Valóban áldottak lennénk, ha Jézus Krisztusban újjászületve, irgalmasan szeretnénk a másik embert, mert ebben gazdagodna meg a mi életünk is (Máté 11,29). – 3. Mi azonban gyarló emberek vagyunk. Ezért az evangéliumban újjászületve is a törvény szigorára van szükségünk, mert egyébként végünk van. Mindent szétszór a bűn. 

* A teljes magyarázat:

– 1. Mit jelentett az áldás? Ha engedelmesen hallgatjuk és megtartjuk az Úr szavát, akkor: - minden nép fölé emeli saját népét az Isten (1; 9; 14), - győzelmet ad népének az ellenségeik felett (7), - valamint megáldja övéit mindenben (6), - minden földi jóval (3-12), - konkrét bőséggel. Mégpedig minden nép szeme láttára cselekszi ezt az Isten, saját népével (10), miközben más népek kölcsönt kérnek majd Isten szent népétől, miközben ők nem szorulnak semmire és senkire (12). Összegezve az áldások sorát: elsővé lesz Isten népe, mindig fölül lesz (13). 

– 2. Akkor, abban a korban ezt jelentette az áldás, megfogható anyagi és hatalmi „tőkét”. De Isten, népének akkori gondolkozása szerint ugyan, valójában mégis csak annyit mondott, hogy az Ő áldása „mindenek felett való jó”. Jézus Krisztusban azonban ennek tartalmát is kifejtette az Isten: szolgálat, önmegtagadás, kereszthordozás, utolsónak és irgalmasnak lenni (Márk 10,43-44), alul maradni (Máté 9,13). Egyedül a krisztusi üzenet az ezen a világon, amely az Isten valódi, irgalmas arcát megmutatja, láthatóan, hitelesen, egészen a keresztfának önátadásáig, majd a halál fölötti győzelem hatalmáig. Ez az irgalmas szeretet hatalma. Valóban áldottak lennénk, ha Jézus Krisztusban újjászületve, irgalmasan szeretnénk a másik embert, mert ebben gazdagodna meg a mi életünk is (Máté 11,29). 

– 3. Mi azonban gyarló emberek vagyunk. Ezért az evangéliumban újjászületve is a törvény szigorára van szükségünk, mert egyébként végünk van. Mindent szétszór a bűn. Egyetlen reménységünk, hogy Jézus Krisztusban már épül a teljesen új, egy alapvetően más világ, az Isten országa, az áldások maximuma, ahol nem a másik fölött lenni, hanem a másikat szeretni lesz az igazi jutalom. Ott nem is tudunk majd másként cselekedni. Persze, sajnálni való, ha addig sokan a másik fölötti uralmukban vélik megélni az áldás valóságát.

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 10871
Összesen 2009. június 2. óta : 39875435