„…az Úr szabadítót támasztott…”

Steinbach József, 2016-05-15 04:00:00

(Bírák 3) Ezek a bírák halvány előképei az egyetlen, örök szabadítónak, Jézus Krisztusnak. Isten Lelkének munkája szembetűnő itt. 

– 1. Isten Lelke adott nekik tekintélyt, hogy az egyébként jelentéktelen, hétköznapi emberekre hallgasson a nép (9). – 2. Isten Lelke ruházta fel őket bátorsággal és erővel, hogy életveszélyes helyzetekben meg ne rendüljenek, és ne féljenek azoktól, akik erősnek látszanak (12-14). Isten ereje sokszor nem a külső jegyekben mutatja meg hatalmát (1Korinthus 1,26-29). – 3. Isten Lelke ajándékozta meg őket bölcsességgel, hogy az adott igen bonyolult helyzetben jól értelmezzék Isten törvényét, még a „ne ölj” parancsolatot is; - egyetlen ember megölésével sokak életét megmentve (21-22). – 4. Isten Lelke tette alkalmassá őket arra, hogy szolgálatuk idején ne saját maguknak, hanem Isten ügyének éljenek, Isten népének javára. – 5. Isten Lelke végezte el azt is, hogy Isten népe megelégelje a szenvedést, és bűnbánatot tartva az Úrhoz kiáltson segítségért (9). Erre lenne szükség most is, pünkösd idején igazi pünkösdre, az egyetlen szabadítóra, Jézus Krisztusra.

 

* A teljes magyarázat:

Ebből a fejezetből kiderül, hogy a megpróbáltatások és a szabadítások is Isten kezéből származtak (1-6). Ez a három bíra, Ottniél, Éhud és Samgar Isten emberi eszközei csupán, akik egy időre megbízatást kaptak, aztán félreálltak. Halvány előképei ők az egyetlen, örök szabadítónak, Jézus Krisztusnak. Isten Lelkének munkája szembetűnő itt. 

– 1. Isten Lelke adott nekik tekintélyt, hogy az egyébként jelentéktelen, hétköznapi emberekre hallgasson a nép (9). 

– 2. Isten Lelke ruházta fel őket bátorsággal és erővel, hogy életveszélyes helyzetekben meg ne rendüljenek, és ne féljenek azoktól, akik erősnek látszanak, amíg tartanak tőlük, egyébként pedig kiderül róluk, hogy nem erősek csak nagy darabok, meghájasodott szívvel és élettel (12-14). Isten ereje sokszor nem a külső jegyekben mutatja meg hatalmát (1Korinthus 1,26-29). 

– 3. Isten Lelke ajándékozta meg őket bölcsességgel, hogy az adott igen bonyolult helyzetben jól értelmezzék Isten törvényét, még a „ne ölj” parancsolatot is; - egyetlen ember megölésével sokak életét megmentve (21-22). 

– 4. Isten Lelke tette alkalmassá őket arra, hogy szolgálatuk idején ne saját maguknak, hanem Isten ügyének éljenek, Isten népének javára. 

– 5. Isten Lelke végezte el azt is, hogy Isten népe megelégelje a szenvedést, és bűnbánatot tartva az Úrhoz kiáltson segítségért (9). Erre lenne szükség most is, pünkösd idején igazi pünkösdre, az egyetlen szabadítóra, Jézus Krisztusra.


Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16860
Összesen 2009. június 2. óta : 39881432