Egység Vasárnapja a horvátországi magyar reformátusoknál

, 2016-05-25 07:37:22

A Magyar Református Egység Napja alkalmából Csáti Szabó Lajos, a Horvátországi Magyar Református Kálvini Egyház püspöke két napos látogatásra hívta meg Nagy Lajos volt esperest, nyugalmazott szentgáli lelkipásztort, veszprémi kórházlelkészt.

Az „anyaországi” vendég előadásokkal és igehirdetésekkel szolgált a határontúli testvérek közösségében. A május 21-én, a kopácsi művelődési házat megtöltő, körzeti gyülekezeti konferenciára érkezett Testvérek elöljáróban meghallgatták a Csáti Szabó Lajos püspök által felolvasott írásos köszöntést, amelyet Steinbach József dunántúli püspök és dr. Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke intézett a konferencia részt vevőihez.      

      A dunántúli elnökség által aláírt írásos üzenetben egyebek között ez olvasható:

      „…Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanuim lesztek…” (Apostolok Cselekedetei 1:8)   Szentháromság Vasárnapján, a Magyar Református Egység Ünnepén, annak hetedik évfordulóján, a fenti Igével köszöntjük szeretett horvátországi Testvéreinket! 2009. május 22-én megtapasztaltuk, hogy a Szentlélek vezetése alatt létrejött egységben munkálkodó feltámadott Jézus Krisztus erőt adott  Református Anyaszentegyházunknak szerte a Kárpát-medencében! Egyháztestek, gyülekezetek tapasztalták meg azt, hogy nincsenek egyedül, ajándékként éltük meg, hogy egymás hite által épülhetünk. Ezért vagyunk különösen is hálásak Urunknak, hogy a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Kálvini Egyház konferenciáján, a Dunántúli Református Egyházkerület köszöntését egyházkerületünk méltó ünnepi követe adhatja át… Istenünk gazdag áldása kísérje a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Kálvini Egyház egész közösségét, a Körzeti Gyülekezeti Konferenciát, annak szolgálóit és résztvevőit!...” A jelen lévők meghatottan fogadták a testvéri üdvözletet. 

      Ezt követően került sor a vendég lelkész két előadására. Elébb „2009. május 22-ére emlékezünk”, majd „Lelkigondozás  a  kórházban és mindenütt” címmel. 

      Az első előadásban visszapillantás hangzott el a 2009. május 22-ig vezető történelmi előzményekre nézve. Majd a történelemformáló esemény, a debreceni Alkotmányozó Zsinat létrejötte és a Kárpát Medencei Magyar Református Egyházak újra egyesítése történelmi tényének vonatkozásában. Az előadás kitért arra, hogy milyen lelki tartalmat jelent, jelenthet mindnyájunknak ez a történelmi esemény. Az előadásban kifejtésre került, hogy mindezt, a Kárpát-medencei magyar reformátusság lelki-szellemi újra egyesítésének gondolatát  prófétai lelkülettel dr. Bölcskei Gusztáv akkori zsinati lelkészi elnök álmodta meg. Ma pedig már mindez megélt valóság. A hét évvel ezelőtti demonstratív lelki aktus világra szóló üzenete az egységes magyar református Egyház tagjainak ez a debreceni üzenete: Krisztus a jövő, kövessük együtt Őt!  

      Második előadásában a vendég lelkész a lelkigondozás fontosságáról szólt. Elmondta: konkrét esetekben lehetséges vallást tennünk hitünkről, amely menedék a különféle krízis helyzeteinkben. Rámutatott, hogy az Ige mindenben irányt mutat: „Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, aki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” (I.Korintus 10:13) Hangsúlyozta: nem csak krízis helyzetben lelkigondozhatjuk egymást, hanem az élet normál hétköznapjaiban is. Mégpedig jó szóval, szeretet indukálta impulzusokkal, udvariassággal és előzékenységgel. Végül átadta a konferencia részt vevőinek a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójának, dr. Dávid Gyula orvos-igazgatónak az áldáskívánását.

      A konferencia végén Csáti Szabó Lajos püspök köszönetet mondott Steinbach József püspöknek és dr. Huszár Pál főgondnoknak a Dunántúli Egyházkerület értékes könyv-ajándékaiért, amelyeket az alkalom kapcsán küldtek a horvátországi lelkipásztoroknak.   

      Az Egység Vasárnapja alkalmából Nagy Lajos lelkész igehirdetéssel szolgált a Laskó-i és a Várdaróc-i gyülekezet templomában.

      Ez  a  horvátországi  tudósítás – a néhány nappal ezelőtt megjelent szlovéniai hírhez hasonlóan – a Magyar Református Egység Vasárnapja alkalmából történtek része.

      Soli Deo Gloria!

Tudósítónktól


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 25821
Összesen 2009. június 2. óta : 40273138