Pálóczi Horváth Ádám Szavalóverseny volt Kömlődön

Bogáth István, 2016-06-20 11:13:24

Május 13-án Kömlőd neves szülöttére emlékezve rendezték meg a VII. Pálóczi Horváth Ádám Szavalóversenyt Kömlődön. Ez a megmérettetés  általános iskolás korú diákok számára szerveződik azzal a céllal, hogy ifjú versmondó tehetségeket fedezzenek fel és egyben megemlékezzenek a jeles polihisztor, költő életéről, munkásságáról.

 A szavalóverseny szervezője a Közelebb Egymáshoz Alapítvány.

Az eseményt két évente rendezik meg hol Császáron, máskor pedig Kömlődön. Az idei évben a kömlődi református templom volt a helyszíne a rangos megmérettetésnek.

 

A színvonalra a rendezők mindig is nagyon ügyeltek és ennek érdekében a két állandó zsűritag, Takácsné Eichardt Emma és Sárköziné Csonka Zita magyar tanárok mellé zsűri elnöknek mindig neves színművészeket hívnak meg. Emlékeztetőül álljon itt az eddig zsűri elnökök névsora: 2003, Bánffy György; 2005 Levente Péter és Döbrentei Ildikó; 2007, Usztics Mátyás; 2010,Császár Angela; 2012, Bács Ferenc; 2014, Tóth Tamás.  Most 2016-ban Kautzky Armand,Jászai Mari díjas színművész, a Madách színház tagja vállalta el a feladatot.

 

A versenyre  44 (!) fiatal érkezett, így az 1-2. osztályos, a 3-4. osztályos, az 5-6. osztályos, a7-8. osztályos korcsoportonként  szerveződött a megmérettetés.

Szemeti Ferenc, lelkipásztor igei köszöntését követően Bogáth István, polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a zsűri tagjait. Házigazdaként elmondta a verseny menetét és az egyéb tudnivalókat.
Ezt követően a versenyzőket Sugárné Damó Márta szólította, hogy megmutassák tudományukat, felvillantsák tehetségüket.


A szavalók sorában sok kiemelkedő tehetség mutatkozott be, szebbnél szebb verseket elmondva.  A felső tagozatosoknak kötelezően volt kijelölve, hogy magyar költők hazafias verseit mondják el. A verseny izgalmakkal teli és kitűnő hangulatban zajlott le.


Amíg a zsűri visszavonult, hogy meghozza döntését, addig a verseny résztvevői a hagyományokhoz híven elhelyezték az emlékezés koszorúját a Pálóczi Horváth Ádám szülői házának falán lévő emléktáblára. Immár az is hagyomány, hogy a koszorút egy kömlődi és egy császári kisdiák helyezi el.
Az eredményhirdetés előtt  Kautzky Armand  elszavalta Reményik Sándor Kegyelem című versét.

 

Ezek után hosszasan értékelte a versenyzőket, kiemelve hibákat és értékeket egyaránt. Elmondta, hogy szerinte magas színvonalú volt verseny és kifejezetten örül annak, hogy itt lehetett. Nem is gondolta volna, hogy egy ilyen kicsi faluban így őrzik Pálóczi Horváth Ádám emlékét és örökségét. Külön megemlítette a verseny szervezőinek hozzáértését, a szervezés nagyszerűségét. Egyszóval jó volt Kömlődön lenni!

 

A verseny eredményei:

1-2. osztályos korosztály

1. Nagy Gáll Levente - Mocsa

2. Tóth Tímea - Nagyigmánd

3.Vincze Lujza - Nagyigmánd

 

3-4. osztályos korosztály

1. Sraub Dorka Szofi  - Mocsa

2. Gazdag Zalán Péter - Bakonysárkány

3.Szabó Lilla - Dad

 

5-6. osztályos korosztály

1. Szántó Csongor György - Környe

2. Takács Norbert - Ács

3. Klorka Noémi - Lábatlan

 

7-8. osztályos korosztály

1. Fodor Réka - Szákszend

2. Bagoly Bence - Szákszend

3. Schrantz Áron - Dad

 

A legszebb magyar beszédért díjat Léhárt Mira (Dad) és Kóvári Alexandra (Nagyigmánd) vehette át.

 

A zsűri két különdíjat is átadott melyeket  Molnár Eszter 3. osztályos kömlődi és Bényi Zsófia első osztályos kömlődi diák vehette át. Mindketten a dadi református iskola tanulói.

A verseny zárszavában Szemeti Ferenc megköszönte, hogy megtiszteltek bennünket kömlődieket a versenyzők és felkészítőik. További sok sikert kívánva nekik kifejezte, hogy két és múlva Császáron újból találkozzunk!

Bogáth István gondnok

 

Kautzky Armand, a zsűri elnöke a díjazottakkal

 

Forrás: A Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 23., Tuesday,
Béla napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6076
Összesen 2009. június 2. óta : 40219872