"Reformáció határok nélkül" - Angol nyelvű hittantábor a veszprémi Kálvin parkban

Závodi Zsuzsanna, 2016-07-18 09:43:07

A megújulás, a keresztyén közösség reményében kezdődött el a hittantáborunk öt napja július 4-én, hétfőn reggel. Több felekezetből és több nyelvi háttérből érkeztek a résztvevők, de ez a sokszínűség csak azt erősítette, hogy mindannyian fontos az egy-nyelvűség, Jézus Krisztus szeretet nyelve.

 

Hétfő reggel megérkeztek fiatal angol barátaink is, lelkészük, Graham Harry vezetésével. Az angol csoport Manchesterből és környékéről érkezett a Kongregacionalista Egyház képviseletében. 

A délelőtti programok nyitó része ismerkedő, vidám, de gyakran komoly kihívást és ügyességet igénylő feladat volt a táborban résztvevő 42 gyermek és tíz magyar segítő számára. A vizes tálból alma evést még a legkisebbek is ki akarták próbálni. Mindenkinek nagy élmény volt a „létra” játék, amikor egymásra vigyázva élő „létrán” vagyis lábakon ugráltak át a gyerekek. A sok élményt, a pergő játékok lendületét fel sem lehet egy lapon sorolni – mennyi örömet adott ezt a tábor!

Délelőttönként a templomtérben angol és magyar nyelven szituációs játékok, drámajátékok, és labirintus kaland segítségével ismerkedtek a gyerekek a Biblia fordítóival és egy-egy bibliai hős életével (Károli Gáspár, Dániel, Gedeon, Pál apostol).

A kertben megépített „Biblia-hazát” öt csoportban festették ki a gyerekek azokkal a motívumokkal és üzenetekkel, amelyek ma is központi üzenetei keresztén életünknek és a hit megújítói számára is azok voltak. 

Szerda este a Kőris zenekar húzta a talpalávalót, miközben a Kárpátmedence táncait tanulták magyarok és angolok is. Csütörtökön abban a különös élményben volt részünk, hogy a zsoltárok és Isten szeretete betöltötte az éjszakánkat és álmainkat is, mert a templomban alvós éjszaka keretében a csillagok és a gyertyák fénye mellett a a 84. zsoltár gondolatai mutatták az utat: „Boldogok, akik házadban laknak, szüntelenül dicsérhetnek téged!”


Péntek délelőtt ellátogattunk az alsóörsi református templomba, ahol a reformáció korában épült templom történetével és kazettáival ismerkedtünk. Az angol fantázianeveket választó csoportok készítettek mai hitvallásokat is, melyeket rozettákra, vagyis szalag kitűzőkre írtak fel: „With Jesus I am the winner!” Együtt fedeztük fel, hogy nemcsak örökséget kaptunk a reformáció által életre hívott közösségektől, hanem feladatot is. A reformáció így él tovább, hogy mai nyelven, bátran és szeretettel beszélünk a hitünkről. Nagy élmény volt a gördülékeny és figyelmes egymásra figyelés, amit a gyerekektől és az angol csoportvezetőktől is kaptunk. Minden időben elkészült, mindenki megfogta a másik kezét, amikor kellett, és senki sem bánta, hogy két ember készített egy hajót a kézművesség keretében, mert egy hajóban evezünk.  

Tovább kovácsolták a csoportos versenyek a közösséget, a kicsik és nagyobbak egymásra figyelését. Volt részünk számháborúban, akadályversenyben, kézművességben, angol énekek tanulásában, angol jelenet tanulásában. A tábor végén úgy búcsúztak el egymástól a régi és új barátok, hogy az egész életet lehet Isten házában élni.  


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5582
Összesen 2009. június 2. óta : 40191818