Zánka 25

, 2016-08-10 09:59:39

A június végi Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál programjai között szerepelt az a találkozó, amelyre azokat hívták, akik részt vettek a 25 évvel ezelőtti, zánkai Magyar Református Ifjúsági Világtalálkozón. A Reformátusok Lapja és a Református.hu portál ennek apropóján készített összeállítást a találkozóról.

Huszonöt évvel ezelőtt a zánkai volt Úttörőváros a magyar reformátusság egyik legnagyobb, a maga nemében egyedülálló találkozójának adott otthont. A politikai átrendeződéssel együtt járó kegyelmi időben mind az ország, mind az egyház vezetői szerencsés és jó döntések, bátor és ügyes taktika révén elérték, hogy a hatalmas létesítmény területén egy hétig a Kárpát-medencei magyar reformátusság képviselői, több mint 3500 meghívott, dicsőíthessék Istent, élvezhessék a közösséget rég nem látott, a diktatúrák és a zárt határok miatt sokszor megközelíthetetlenné vált testvéreikkel.

Óriási és látszólag előjel nélküli változás, kegyelmi ígéret: most ezrek indulhattak meg, hogy gépkocsikkal, autóbuszokkal, sőt különvonattal érkezzenek meg a Balaton partjára. Az időszak történelmi jellegét árnyalja az a szomorú tény is, hogy épp ezen a héten kezdődött el a balkáni háború – sokan a frissen érkezett katonai behívóról épp itt kaptak híradást.

A teljes összeállítást a www.reformatus.hu oldalon olvashatják


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 28216
Összesen 2009. június 2. óta : 40275535