Tíz éve ment el - Lukáts András 1955-2006.

Nagy Lajos, 2016-08-14 08:00:00

Családi istentiszteleten emlékeztünk a várpalotai templomban Lukáts András volt Várpalota-pétfürdői lelkipásztorra, a Veszprémi Egyházmegye esperesére, a Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettes egyházkerületi lelkészi főjegyzőjére. Tíz esztendővel ezelőtt, ötvenegy évesen távozott közülünk a mennyei szolgálatba.

Amikor 2005. május 29-én a várpalotai templomban a Hitvestársával együtt 25 éven át végzett hűséges várpalotai és pétfürdői szolgálatáért adtunk hálát dr. Márkus Mihály püspök úr igehirdetői szolgálatával, még nem tudhattuk: az élet és a halál Ura 14 hónappal későbben át fogja Őt venni a Tőle távolabbra eső kezéből a Hozzá közelebb lévő kezébe. 

      Igen, családi istentiszteleten voltunk együtt. Lukáts András testvérünknek, barátunknak ugyanis két családja volt, illetve van: a kisebb család, a Hitves és a Gyermekek és a nagyobb család, a Gyülekezet, amely szeretetével mindvégig átölelte s ma is öleli, Odaátra elérő szeretettel. Az első gyülekezet volt Lukáts András életében Várpalota-Pétfürdő. És az első szeretet elkísérte Őt abba a másik világba és kíséri idelenn a Hitvestársát is, aki a Férje helyére állt s immár tíz esztendeje egyedül pásztorolja az akkor elárvultnak látszó nyájat.

      Steinbach József  püspök a 90. zsoltár alapján hangzó igehirdetésében elmondta: személyes szálak is fűzték a tíz éve eltávozott lelkipásztorhoz, a tisztségben elődjéhez, Lukáts András esperes-egyházkerületi lelkészi főjegyzőhöz. A Püspök emlékező igehirdetésében végig haladt a zsoltár „képein” - és megvilágította, hogy miben, Kiben reménykedhetünk a múlandóság közepette megélt világunkban. A Püspök igehirdetésében vígasztalást kért a vígasztalásra szoruló Gyülekezetre és a Családra. Áldást kért a szolgálatot tovább vivő Lukátsné Orovicz Piroska lelkészre.  

      Dr. Márkus Mihály nyugalmazott püspök – akinek  annak idején helyettese volt Lukáts András – az  V.Mózes 8:2 alapján  -  „…Emlékezzél meg az egész útról, amelyen hordozott téged az Úr…” -  arra hívott, hogy legyen elöttünk példa Lukáts András esperes, egyházkerületi főjegyző a munkásságával.  

      Dr. Petneházy Szabolcs palotai és  Kovács Gyula péti gondnok emlékező szavaikban arról szóltak, hogy annak idején megtiszteltetésként értékelték Lelkipásztoruk többre bízatását. Nagyon fontos volt nekik, hogy érezték: mindig készen volt mindenkinek segíteni!    

      Az istentisztelet szeretetvendégséggel folytatódott, abban a gyülekezeti teremben, amely Lukáts András szolgálatának ideje alatt került megépítésre. A családias együttlét keretében felidéződtek a kedves emlékek, amelyek most már örökre összekötnek bennünket az Örökkévalóságba távozott, áldott életű lelkipásztorral.

      Amikor ma eltűnődünk azon, hogy mi is az a különleges lelki ajándék, aminek birtokában volt Lukáts András lelkipásztor testvérünk, az esperes, az egyházkerületi főjegyző, akkor zavarba jövünk. Mert elsorolni is nehéz lenne azt a sok jót, amit kaptunk az Úr kegyelméből  Tőle, Benne és Általa Minden esetre ajkunkra tólul az Ige: „Az igaznak emlékezete áldott…” (Példabeszédek 9:7)

      Istennek egy holtig hű Szolgájára emlékeztünk, Aki jó testvér volt, jó barát volt, jó lelkipásztor volt, jó édesapa volt, jó egyházi vezető volt, jó közéleti ember volt – és jó, jó, jó volt mindenben… Legyen áldott Isten, Aki adta Őt nekünk!       

 Nagy Lajos, nyugalmazott lelkész, Lukáts András egykori esperes-utóda                  


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6253
Összesen 2009. június 2. óta : 39860010