„Teológusnak lenni szép dolog, de pápai teológusnak lenni a legszebb!” - Körtúrán a pápai teológusok

Sárközi Gergely Antal, 2016-09-29 08:15:41

A Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatói a „Pápai identitás szeminárium” keretei között körtúrán vettek részt Pápa városában. Az Akadémia fontosnak tartja, hogy hallgatói megismerjék a Teológia múltját, örökségét, hogy igazán megérthessék, mit is jelent pápai teológusnak lenni.

A Teológia mai épületéből (a néhai Nőnevelő Intézet) indultak, majd először a volt Antal Géza teret tekintették meg, melyet a kommunizmus idején Marx térré neveztek át, s mely a rendszerváltás után eltűnt, egybeolvadt a Március 15. térrel, és a Böröczky-dombbal. Ezután a néhai „Jókai mozgónál” álltak meg, ahol a túra szervezője, Sárközi Gergely Antal ismertetett egy régi diák-anekdotát, mely a Teológiát, s a Jókai mozgónak nevezett egykori mozit egybekapcsolta. Innen továbbmentek az Ótemplom felé, amelyet annak felújítása miatt kívülről tekintettek meg, majd a Fő térről nyíló Árkád soron tiszteletteljes főhajtással megállottak a Pápai Református Kollégium első épületének helyszínét jelző emléktáblánál. A mai Árkád soron 1531-1752 között állott a Kollégium épülete. 1752-ben, Kun János rektorsága idején vétetett el az iskola, s aliskolaként Adásztevelen működött tovább. Innen van az iskola híres jelképe, az eperfa. Az ősi Kollégium végül a türelmi rendelet után, 1783-ban térhetett haza, melynek tudós Mándi Márton István iskolarektor építtetett méltó házat, ez a mai Ókollégiumként ismert épület a Petőfi utcában található. Ez volt a körtúra következő állomása: az épület ma a Református Gimnázium Internátusaként működik. A Dunántúli Egyházkerület 1797-ben vette át a gyülekezettől a Kollégium fenntartását, azóta Anyaiskolája az Egyházkerületnek. Az 1752-ben beszüntetett lelkészképzés 1794-ben újraindult, s csak a kényszerű, 1951-es bezáratástól szünetelt 1998-ig. Az Ókollégium mellett található a Petőfi-ház, ahol a költő 1841 októberétől 1842 áprilisáig lakott.

 

A kis csoport innen a Kossuth utcán keresztül a Március 15-térre érkezett, ahol megtekintették az új református Templomot, melyet Dudás Kálmán tervei alapján Ólé Sándor pápai lelkipásztor, főiskolai gondnok lelkipásztorsága idején építtettek a pápai reformátusok. A Zimmermann utcában megtekintették a reformátori emlékművet, majd tovább menve a Széchenyi utcában megnézték a Dunántúli Református Egyházkerület 2008-ban elkészült új Püspöki Hivatalát, majd tiszteletteljes főhajtással állottak meg két híres pápai református emlékháza előtt. A Püspöki Hivatallal szemben áll egy kicsinyke ház, melynek falán két emléktábla található. „Ki históriában kutat világeszmét, tudós Bocsor István professzor tart leckét...”- idézték Kozma Andor híres sorait a Karthágói harangok című versből. Mert valóban, e házban lakott valamikor Bocsor István, a pápai Jogakadémia tudós professzora, valamint később Kozma Andor költő is.

 

Innen a Református Gimnázium éppen fölújítás alatt álló épületében fölkeresték az épület azon szárnyát, ahol 1895 és 1951 között működött a Teológiai Akadémia. A Teológiát 1947 után a kommunista állam fokozatosan, egyre jobban ellehetetlenítette, majd 1951-ben bezáratta. Számos teológus kiállt az Akadémiáért, hitvalló tettükért négyüket kicsapták. De az Ő önfeláldozásuk tartotta életben a reményt, hogy a Teológiát újra lehet és kell indítani! 1998-ban, öt lelkes professzorral és egy maréknyi diákkal ismét megkezdődhetett a református lelkészképzés, újra elindulhatott a Pápai Református Teológiai Akadémia!

 

A Jókai utcán végigvonulva megtekintették a Jókai-házat, a Tarczy-házat, majd pedig a „Püspöki Palotát”, melyet 1928. szeptember 26-án adtak át Dr. Antal Géza püspöksége és Dr. Balogh Jenő egyházkerületi főgondnoksága idején.

 A Teológia épületéhez visszatérve megfogalmazták, mit is jelent pápai teológusnak lenni: A Dunántúl mindig is Habsburg-közeli terület volt, soha nem lehetett olyan erős a reformátusság, mint másutt. „A mi részünk kies helyre esett...” - mondhatjuk együtt mi is a zsoltárossal. A Pápai Teológia feladata pedig az kell, hogy legyen, mint ami régen is: Sötét helyen világító szövétnekként kell helyt állani a Dunántúl kicsinyke gyülekezeteiben, s a jövendőt az „ősök által lefektetett alapokra” kell építeni. De előtte a szerte az országból összesereglett teológus-gyülekezetből igazán pápai teológusokat kell faragni, hogy ne csak szájjal, de szívvel is vallhassuk: „Teológusnak lenni szép dolog, de pápai teológusnak lenni a legszebb!”

 

A „Pápai identitás szeminárium” első alkalma jó hangulatban telt. A szeminárium következő programja október 27-én lesz, amikor is az Akadémia közössége megrendezi szokásos ünnepségét, megünnepelvén a Reformációt, illetve megemlékezve Ólé Sándorra, a pápai gyülekezet templomépítő lelkipásztorára, a 132 éve született, és 40 éve elhunyt néhai főiskolai gondnokra.

A képeket köszönjük Tóth Cseperkének!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1417
Összesen 2009. június 2. óta : 40171710