A Vincze Imre Református Általános Iskola diákjainak kirándulása Majkra

Kontráné Madari Piroska, 2016-10-19 14:26:22

Verőfényes őszi napon kirándulni indult iskolánk 5. osztálya szülői segítséggel Majkra. Két úti célunk volt: a Remeteség és a Bányamúzeum megtekintése.

Miután megérkeztünk Majkra, először a Kamalduli  konventépületet, a szépen felújított szerzetesi házakat tekintettük meg. Az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy itt Majkon olyan szerzetesek éltek, akik némasági fogadalmat tettek, és évente kétszer szólalhattak meg. Nagyon érdekes volt, hogy mindegyik kis cellaházhoz tartozott egy kis gyógynövényes kert, amelyet ők műveltek. Termesztettek gyógynövényeket, fűszernövényeket. Ezeket ők szárították, dolgozták fel kis házaikban. Megtekintettük a főépületet, a gyönyörűen felújított ebédlőt és a többi kiállító helyiséget is.

Rövid ebéd után gyalog nekivágtunk az erdőnek, és rövid séta után megérkeztünk a már nem működő XX-as  aknához.

Már a bánya udvarán szemünk elé tárultak a hatalmas bányászati gépek. Az idegenvezető bányász végig vezetett bennünket a kiállításon. Jártunk különféle irodákban, kipróbálhattuk az irodai gépeket, a bányamentő készülékeket. A legizgalmasabb az volt, amikor egy látogatási céllal megépített bányába mentük le fejünkön kobakokkal.

A bányalátogatás után, aki akart felmehetett felnőtt kíséretével a toronyba is.  Ezután következett a vonatozás a bánya udvarán. Két órát töltöttünk el. Megtanultuk, hogy a bányászköszönés a Jó szerencsét, ezért és Áldás békességgel és Jó szerencsét! mondva búcsúztunk el.

Visszasétáltunk a majki tó partjára, ahol  a nap zárásaként ettünk, és jót játszottunk.

Köszönetem fejezem ki a szülőknek, hogy hozzásegítették a gyerekeket ahhoz, hogy ilyen kellemes szombati napot tudtunk együtt eltölteni:

Gyurcsekné Varga Szilvia, Nyemcsokné Jászai Anikó, Sebestyénné Könczöl Erzsébet, Kovács         Szilvia, Pongrácz Brigitta, Szijj Kornél, Lévainé Kórósi Anita, Máté Gabriella, Békészki Ildikó

Kontráné Madari Piroska osztályfőnök

Forrás: A Vincze Imre Református Általános Iskola honlapja

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 449
Összesen 2009. június 2. óta : 40170742