Negyedszázados visszatekintés a Pápai Református Gimnáziumban

Adorján Zoltán, 2016-12-08 13:50:08

„Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, Uram, kősziklám és megváltóm!” (Zsoltárok 19,15) Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésével ünnepi istentiszteleten vett részt a Pápai Református Kollégium közössége 2016. december 6-án a pápai református templomban. Istentiszteletünk a hagyományos kollégiumi vasárnapok rendjébe illeszkedett, ugyanakkor rendkívüli volt, hiszen a Gimnázium újraindulását követően eltelt huszonöt évre visszatekintő évkönyv bemutatójának is alkalmat teremtett.

Ifj. Márkus Mihály, a pápai gyülekezet lelkésze igei és apostoli köszöntését követően a Teológia képviseletében Németh Tamás rektor olvasta fel a textust és végezte az imádság szolgálatát, majd Püspök Úr a fenti zsoltár részlet alapján hirdette Isten igéjét.


Köntös László lelkészi főjegyző könyvbemutató beszédében méltatta a Tükörcserepek című kiadványt, amely kiállításával és tartalmával egyaránt méltón hordozza a Kollégium ősi értékeit. Évkönyvként nyomtatott formában még nem publikált adattár, másrészt a tanárok és az 1995 után végzett „fiatal öregdiákok” visszaemlékezései, beszámolói révén nagyon gazdag iskolatörténeti gyűjtemény. Ráadásul több száz színes fényképpel illusztrált a fényes papírra nyomtatott súlyos kiadvány, ami önmagában is komoly dokumentumértékkel bír. A közel nyolcvan szerző munkájának összehangolását, a kötet főszerkesztői teendőit Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes, a tördelői és nyomdai előkészítő munkálatokat Varga Umbrich Károly végezte. A fotókat Adorján Zoltán és Varga-Umbrich Károly válogatta.

   Beszédet mondott dr. Huszár Pál, egyházkerületünk főgondnoka és Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, aki az intézményünk újraindulása óta folyamatosan köztünk dolgozó munkatársakat: dr. Schweighoffer Ernőné dr. Sólymosy Gizella és Budai Gabriella tanárnőket, valamint Simon Magdolna iskolatitkárt virággal és emléktárggyal is köszöntötte. Örömünkre szolgált, hogy a hálaadó istentiszteletünkön jelen volt sok kedves régi munkatársunk, köztük dr. Czapáry Endre és dr. Czapáry Endréné Éva néni, Szabó Ildikó és Kiss László, valamint velünk együtt ünnepeltek alapítványaink képviselői és fiatal öregdiákjaink is.

 Vadász Márta vezető vallástanár imádsága és a Veressné Petrőcz Mária vezette teológiai és gimnáziumi közös kórus szolgálata tette teljessé ünnepi istentiszteletünket, amelyet agapé zárt a Teológia lovagtermében.

Az alkalomról készült fényképeket ide kattintva tekintheti meg

Szerző, fénykép: Adorján Zoltán

Forrás: A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5997
Összesen 2009. június 2. óta : 40176294