Újraválasztották a MEÖT elnökét és főtitkárát

, 2016-12-09 08:27:03

Tisztújításra került sor a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) december 7-én megtartott éves közgyűlésén. A következő öt éves ciklusra Steinbach József református püspököt választották újra a szervezet elnökévé, és Fischl Vilmos evangélikus lelkészt főtitkárrá.

Steinbach József megnyitó imádságával kezdődött a közgyűlés, aki elnöki beszámolójában visszaemlékezett 2011-ben történt megválasztására, és Pál apostol Filippiekhez írt levél 2. fejezetét idézve elmondta, hogy keresztény emberként azt a példát kell követnünk, amit Jézus Krisztus is követett élete folyamán. Megemlékezett az ökumenikus szervezetek közelgő hazai rendezvényeiről és kitért a gyülekezetekben folytatandó legfontosabb hazai teendőkre is.

A különböző bizottságok beszámolói után Fischl Vilmos főtitkári jelentésében számot vetett az elmúlt öt esztendőről, majd bemutatta a 2017-es év programjait. Kiemelte a közelgő januári ökumenikus imahetet, a világimanapot és különös hangsúlyt fektetett a reformáció 500. évfordulójára alkalmából szervezett MEÖT-programokra. Továbbá tervben van több konferencia megszervezése a tavasz és az ősz folyamán, az európai megbékélés, a romamisszió és a családmisszió témakörében.

A számvizsgáló bizottság pénzügyi tájékoztatást adott a közgyűlésnek, melyben szerepelt a központ fenntartása és különböző rendezvények valamint a bizottságok összes programja. A beszámolót a közgyűlés jóváhagyta a felügyelő bizottság elnöke és a független könyvvizsgáló jelentése után, majd elfogadták a 2017. évi költségvetést.

A következő öt éves ciklusra az újraválasztott elnök Steinbach József református püspök és az újraválasztott főtitkár Fischl Vilmos evangélikus lelkész mellé megválasztották az alelnököket is: Gáncs Péter evangélikus elnök-püspököt, Pataky Albert pünkösdi egyházelnököt, Kalota József ortodox érseki vikáriust és elnökségi tagnak Papp János baptista egyházelnököt. A három fős felügyelő bizottságba a következő öt éves ciklusra a közgyűlés Khaled A. László metodista szuperintendenst, Magyar Márius román ortodox esperest és Frank Hegedűs anglikán esperest választotta.

A közgyűlésen még az elnökség döntése alapján megválasztották a bizottságok tagjait is a következő hat éves ciklusra. A közgyűlés Kalota József imádságával ért véget.

Forrás: MEÖT; www.reformatus.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1651
Összesen 2009. június 2. óta : 39761386