18. Kanizsai Esték a Reformáció 500 jegyében - videó

Hella Ferenc, 2017-02-23 08:50:56

Megkezdődött a 18. Kanizsai Estek 2017. esztendei programsorozata. A reformáció 500. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő programsorozat keretében az előadók több héten át arra keresik a választ, hogy mit adott a reformáció a világnak, Európának és a magyarságnak az élet számos területén.

Az első alkalom a Reformáció 500 nagykanizsai programsorozatnak megnyitó alkalma volt. Hella Ferenc, lelkipásztor köszöntő szavai után Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, hogy fontos értéke városunk közösségének ez a rendezvény, hiszen évek, évtizedek óta a lelkipásztorok szervezésében itt, a kanizsai református templomban olyan lényeges kérdéseket dolgoztak fel az előadók, melyek valamilyen formában hatással voltak a kanizsai emberek lelkére, életére."

Az első alkalom előadásának témája a reformáció és Isten igéjének a kapcsolatát mutatta be. Az előadó Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke volt. Elmondta, hogy a reformáció talán legnagyobb felismerése az volt, hogy minden Isten igéje által van, abból következik.

Az első alkalom zárásaként kiállítás nyílt Kálvin János életéről, amit Gulyásné Raksányi Olga állított össze és Balogh László presbiter ajánlott a jelenlévők figyelmébe.

A második alkalommal dr. Tőkéczki László egyetemi tanár vezetésével arra a érdésre kerestük a választ, hogy a reformáció milyen hatással volt a magyar nép történelemére.  

A továbbiakban a reformáció több aspektusát is megvizsgálják. Például azt hogyan hatott az élet különféle területeire így Európára, a képzőművészetre, az irodalomra, a társadalomra.

A továbbiakban előadást tart még 2017. február 24-én, pénteken 18 órától Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője. Március 3-án, Lavotta M. János esztéta, őt követi március 10-én Takaró Mihály irodalomtörténész, majd március 17-én Dinnyés József daltulajdonos Huszár Gál énekit fogja megszólaltatni. Március 25-én, szombaton pedig egyházmegyei presbiteri konferenciát rendeznek, amelynek zárásaként Mészáros János Elek az egyik tehetségkutató győztese ad hangversenyt.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13513
Összesen 2009. június 2. óta : 40260822