Egyházmegyei hittanverseny az Őrségben

Sisakné Páll Klára, 2017-06-08 19:44:10

2017. május 20-án Kercaszomoron került sor az Őrségi Református Egyházmegye hittanversenyére. Az immáron szép hagyományra visszatekintő megmérettetés idén a reformáció 500. évfordulójának jegyében zajlott.

A versenyre Vas, illetve Zala megye református gyülekezeteiből érkeztek a gyermekek, és két kategóriában: alsós, azaz 1-4 osztályosok, illetve felsős, azaz 5-8 osztályos 3-6 fős csapatok vetélkedtek egymással.

A csapatok regisztrációja után az alkalom a néhány éve gyönyörűen felújított templomban közös énekléssel, Szakál Péter esperes úr köszöntésével, majd nyitóáhítattal kezdődött, melyen a házigazda lelkész, Ozsváth Imre szolgált. Ezután Kapornaky Sándor, "A Legbátrabb Község" polgármestere üdvözölte a jelenlévőket, majd szólt a település és az Őrség történelmi vonatkozásairól. A reformáció kapcsán Ulrich Zwingliről, a református egyház megalapítójáról beszélt. A méltánytalanul háttérbe szorított reformátor életét áldozta fel hitéért, akárcsak nagyon sokan itt az Őrségben is. A polgármester úr felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az alkalom végén kérdéseket tesz fel az elhangzottakkal kapcsolatban, és a helyesen válaszolók jutalmat kapnak.

Ezután Németh Tamás celldömölki lelkipásztor, katechetikai előadó, a versenyszámok összeállítója ismertette a szabályokat, tudnivalókat, helyszíneket, és kezdetét vette a 13 csapat nemes versengése. Volt ószövetségi és újszövetségi ismeretek alapján teszt-kitöltés, az otthon, előre elkészített "Luther és a reformáció", illetve a "Reformáció 500" témájú tablók és plakátok ismertetése, az alsósoknak a templomukról készült rajzok bemutatása - igazán ötletes, szemet-lelket gyönyörködtető alkotások születtek. A vidék fazekas múltjára vonatkozóan az agyagozás sem maradhatott ki. A memoritereket, aranymondásokat idén a reformáció alapelvei alapján állították össze - Egyedül Krisztus, egyedül hit által, egyedül kegyelem által, egyedül a Szentírás+ egyedül Istené a dicsőség - , és az ezeken az elveken alapuló bibliai Igék kívülről való felmondása is értékes pontokhoz juttatta a résztvevőket. Utalva Luther 95 tételének a kiszögezésére, érdekes feladatnak bizonyult a Luther életéről szóló 10 információnak egy lapra való felírása és kiszögezése. A feladatok végrehajtása különböző, olykor egymástól távolabb lévő helyszíneken történtek, de ez nagyszerű lehetőséget kínált arra, hogy a más településről érkező gyermekek felfedezzék, jobban megismerjék ezt a csodálatos falut - nem mellesleg az időjárás is végig kedvezőnek bizonyult.

Az ebéd, és az ilyenkor elmaradhatatlan jégkrémezés után kiderült, hogy ki mire emlékszik a polgármester úr által elmondottakból. A megígért jutalmak sem maradtak el! Majd jött a várva-várt rész, az eredményhirdetés. Az alsósok között a harmadikok az őriszentpéteri hittanosok lettek, a másodikok a zalaegerszegiek, az elsők pedig a kőszegiek. De dicséret illeti a celldömölki, bajánsenyei és nagyrákosi csapatokat is. A felsősök között a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a celldömölkiek állhattak fel, a másodikra a szentgotthárdiak, az elsőre pedig, szinte hibátlan teljesítménnyel a zalaegerszegiek. Ugyanakkor a kőszegi, egyházasrádóci, nagyrákosi és őriszentpéteri felsős csapatok is derekasan küzdöttek és helyt álltak. A helyezéseknél mindenképp fontosabb az, hogy akik részt vettek ezen a nemes megmérettetésen, épültek ismeretben, reménység szerint hitben is gyarapodtak. Illesse köszönet a szervezőket, de mindenek előtt és mindenek felett áldassék a mi URunk. Soli Deo Gloria - Egyedül Istené a Dicsőség!

Kép és szöveg: Sisakné Páll Klára

Forrás: az Őrségi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8233
Összesen 2009. június 2. óta : 40178532