Óriási érdeklődés mellett adták át a pápai Ótemplomot

, 2017-06-26 12:26:39

A teljesen felújított Pápai Református Ótemplomot és a hozzá csatlakozó volt parókia-épületet óriási érdeklődés mellett adták át a Múzeumok Éjszakáján. Mint ismeretes, a Dunántúli Református Egyházkerület vezetésének döntése értelmében az Ótemplom és a parókia épületegyüttesében lesz a Pannonia Reformata Dunántúli Református Múzeum. Reménység szerint a kiállítás október 28-án nyílik meg.

Ezúttal az felújított épületegyüttes ünnepélyes átadására került sor. A gyönyörű templom zsúfolásig megtelt, sőt, a több mint ezer érdeklődőnek nem is tudott elégséges ülőhelyet kínálni az épület.

Az érdeklődés annak is tulajdonítható, hogy a templom az utcafrontról nem látható, torony nélküli, ún. „türelmi rendeletes” épület (építésének idején, 1783-84-ben nem volt szabad az utcafrontra építeni, és csak torony nélküli templom épülhetett).

Sok pápai nem is tudott a templomról, vagy ha igen, soha nem járt benne. Valóságos rejtett kincs ez az épület a pápai belváros szívében. Így nem csoda, ha sokan a meglepetéstől szinte ámulatba estek, hogy miféle váratlan „ékszerdoboz” tárul a szemük elé.

A felújított épületegyüttes varázsa annak is köszönhető, hogy az utcafronti középkori eredetű parókia-épület és a templom egybe lett nyitva, a különböző korokból származó épület-rétegek fel lettek tárva, kiegészítve új építészeti megoldásokkal is, s így a régiségnek és a modernitásnak egészen új harmóniája jött létre.

Például a parókia földszinti utcafronti helyiségében megnyíló Kálvin Kávézóban középkori falrészletek láthatók. A kávézóból egyenest át lehet lépni a templomba, amely a maga letisztult arányaival bűvöletbe ejti a látogatót, s a váratlan meglepetés erejével hat.

Az átadón Steinbach József püspök a 90. Zsoltár alapján köszöntötte az egybegyűlteket. Köntös László lelkészi főjegyző, mint a múzeum intézményi „házigazdájának”, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek az igazgatója mondott köszönetet a több százmilliós kormányzati támogatásért, a tervező építésznek, Mezei Lászlónak, a kivitelező Vitruvius Kft-nek, és a közbeszerzési eljárást lebonyolító Egyházi Pályázatok Kft-nek. A város nevében Venczel Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13609
Összesen 2009. június 2. óta : 39878179