Komáromiak Luther és Bach nyomában

Máté László, 2017-06-29 15:40:05

A Reformáció Emlékbizottságának támogatásával a németországi reformáció néhány emlékhelyére látogatott a komáromi gyülekezet 20 fős küldöttsége 2017. április 20-23 között. 

Utunk első napja gyönyörűen - és a folytatás illetően kissé ijesztően - behavazott németországi tájakon keresztül vezetett thüringiai szállásunkra, egy hamisítatlan fagerendás-favázas szállodába. A folytatásban hála Istennek gyönyörű időben volt részünk.

Utunk második napján Wittenberget látogattuk meg, ahol először egy modern panorámakörkép elénk tárta a reformáció-korabeli város nyüzsgő életét. Ezután felkerestük az egykori Ágoston-rendi kolostort, Luther későbbi lakóházát, majd megtekintettük a Luther prédikációinak otthont adó templomot, és végülaz „Erős vár a mi Istenünk" eléneklésével tisztelegtünka reformáció emlékének a 95 tétel kifüggesztéséről híressé vált vártemplomban. Utazásunk harmadik napján Eisenach volt az úti cél, ahol előbb a Wartburg-vár zegzugait barangoltuk be, nem csak az ide elbújtatott reformátor, de az itt élt Árpád-házi Erzsébet emlékezetét is felidézve. A városban megtekintettük az „ötödik evangélistának" is nevezett J. S. Bach szülőházát, majd azt a házat, ahol a kisiskolás Luther töltött néhány évet. Utazásunk negyedik napja dugómentes, zavartalan hazautazással telt. Hála legyen Istennek, aki lelki-szellemi gyarapodásunkra fordította ezeket a napokat!

 

A komáromiak a wittenbergi vártemplom kapujánál

Forrás: a Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13014
Összesen 2009. június 2. óta : 39877584