Megújulás - A nagykanizsai reformátusok családos tábora a reformáció jegyében

Dr. Varga Emese, 2017-07-31 06:00:00

A Nagykanizsai Református Egyházközség tagjai minden évben igyekeznek nyáron is időt szentelni egymásra, programokon részt venni, közösségben lenni. Talán a legnagyobb szabású esemény a forró hónapokban a családos tábor.

Sokat gondolkodtam, miért tud minden évben népszerű lenni egy egyszerűnek hangzó tábor? Hiszen az emberek szívesebben mennek közeli rokonokkal, barátokkal vízpartra nyaralni, kirándulni, vagy a fiatalok fesztiválozni. A mi gyülekezetünkben a családok azonban már több éve úgy tervezik a nyarat, hogy közel egy hét a gyülekezeté. Sokaknak nyaralássá is tudott válni ez az időtöltés. Talán azért, mert a név nem hazudtolja meg magát. Családos tábor, ahol gyülekezeti tagok lehetnek együtt egy nagy családként. Számunka ez már nem szállóige, hogy egy család a gyülekezet és testvérei vagyunk egymásnak. Ez mára több lett, identitásunk része.

Nyári táborunkat ebben az esztendőben ismét Nován tartottuk meg, melyre idén is közel 100 résztvevővel érkeztünk. A hét témája a megújulás volt, amivel a reformáció 500 éves évfordulójára is emlékeztünk. Folyamatos megújulás szükséges, tartották már fontosnak a reformátor elődeink is. Ezen elindulva több napon keresztül vizsgáltuk, nekünk egyénként és közösségként hol van szükségünk megújulásra? Áhítatok az ige útmutatásával, meghívott vendégeink színes előadásai, kiscsoportos beszélgetések és a közös éneklés és imádkozás ereje világosította meg napról napra egyre tisztábban, hogy nem csak pihenésre van szükségünk, hanem megújulásra is. Az egyénnek, a családi közösségeknek, a munkában vagy baráti társaságunkban és nem utolsó sorban a gyülekezetünkben.

Vendégeink, Kling Rita és Pólus Enikő a legyőzendő akadályokról, a rossz szokásokról, a közösségi megújulásról és a párkapcsolati intimitásról is figyelemfelkeltő előadásokat tartottak. És míg gondolatainkat lekötötte a sok új információ vagy éppen a felmerülő kérdések, testünknek sem hagytunk folytonos pihenést. Hiszen megannyi sportlehetőség közül választhattunk, ahol csapatokban röplabda és foci mérkőzések során, vagy éppen egyénileg a napi gerinctorna alkalmával mérethettük meg magunkat, vizsgálhattuk meg állóképességünket.

De mindezek mellett, ami valóban családiassá varázsolta a mi együtt töltött időnket, azok a program nélküli időszakok. Öröm volt körülnézni már az első napokban is, ahogy mindenki megtalálta a neki tetsző elfoglaltságot és társaságot. A fiatalok mintha kötelező lett volna, szinte minden idejüket együtt töltötték, egy csapatként beszélgetve, társasozva, nevetgélve. A szülők, ha úgy volt kedvük kirándulást szervezetek a karnyújtásnyira lévő erdőben. Mások gyöngyöt fűztek vagy a tóparton napoztak.

Az estéken is mindig más lehetőség adódott az egyéni vagy éppen csoportos kikapcsolódásra. Legelső este reformációs szabadulós játékon és vetélkedőn mérethettük meg magunkat, a hét többi napján volt táncház, társasjátékozás és Taize-áhítat is. Egy biztos, egyedül nem érezhette magát senki, mert valóban egy nagy család vagyunk. Gazdagodva, feltöltődve térhettünk haza otthonainkba. Barátságok születtek és mélyültek. És egyvalamiben talán minden résztvevő egyetértett visszatekintve az üdülőre a kanyargós útról: jövőre úgyanígy együtt, egy családként.

Dr. Varga Emese teológus


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14642
Összesen 2009. június 2. óta : 39879213