Fedezzük fel újra a templomot! - Ars Sacra Pápán

, 2017-09-18 10:31:59

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei évről-évre gazdag programmal kapcsolódik az  Ars Sacra Fesztiválhoz. Ebben az évben a nemrégiben felújított református ótemplomot és a hozzátartozó épületrészt tekinthették meg a látogatók az Ars Sacra Nyitott Templomok Napja keretében.

A szép számú érdeklődőt Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte, majd a Séllyei István kórus énekelt zsoltárokat.

- Az Ars Sacra Fesztivál talán megnyitja az emberek szívét - mondta Köntös László igazgató -, hisz megmutat egy másik, a hétköznapi életen túli dimenziót is. Nem élhetünk csupán a profanitás hétköznapjaiban, néha kell, ami szent, ami felemel, ami ünnep, ami nem szürke, ami más. S hiszem, hogy az embernek szüksége van arra, hogy ebben a másban megmerítkezzen. Az Ars Sacra Fesztivál tökéletesen alkalmas arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a templomokra, s mi kihasználjuk ezt a lehetőséget. Jó érzés látni, hogy sokan csodálkozó örömmel léptek be ide - tette hozzá Köntös László. - Nem szabad megfeledkezni azokról a kincsekről, amink van, fel kell ismét fedeznünk a tempolmainkat, a kultúránkat, a keresztyénségünket. Egyre többen értik meg, hogy nem szabad feladnunk ezt a veszélyben levő örökségünket. Mi rendszeres résztvevői vagyunk az Ars Sacra Fesztiválnak, s minden évben elmondjuk az üzenetet: Fedezzük fel újra a templomot! - hangsúlyozta a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója.

Közel négyszáz látogatót regisztráltak ezen a napon a szépen felújított épületegyüttesben, ahol Mezei László, Pápa város főépítésze kalauzolta az érdeklődőket. A református ótemplom 1784 és 1941 között volt a pápai kálvinisták istentiszteleteinek színhelye. A gyülekezet 1783-ban megvásárolta a területet, s itt kezdődött meg a templom építése 1783 június elején. Egy évvel később már állt a templom ? természetesen a türelmi rendeletnek megfelelően torony, harang és utcára nyíló kapu nélkül ?, 1784 karácsonyára pedig a berendezése is elkészült. A templom 150 éven keresztül szolgálta a pápai reformátusokat, a 19. század végére azonban már szűknek bizonyult a megszaporodott gyülekezet számára. A századforduló után döntés született egy új templom építéséről, amely a harmincas években épült fel a Március 15. téren, átvéve az ótemplom szerepét. Az épület aztán az Egyháztörténeti és Egyházművészeti Múzeumnak adott otthont, s most a felújítás után a Pannonia Reformata, azaz a Dunántúli Református Múzeumnak lesz impozáns székhelye. Az épület rekonstrukciója befejeződött, most a kiállítás rendezésének előkészületei folynak. A közbeszerzési eljárást követően kezdik meg majd a szakemberek a gyűjteményi tárlat kivitelezését.

Forrás és fényképek: www.papa-ma.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1701
Összesen 2009. június 2. óta : 39761436