Irgalmat nyertünk - A Pápai Református Egyházmegye Reformáció 500 ünnepsége

Németh Tamásné Schédl Tímea, 2017-09-20 13:32:06

A reformáció 500. emlékéve alkalmából együtt ünnepelt a Pápai Református Egyházmegye közössége a tápi református templomban 2017. szeptember 9-én. Igét hirdetett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, imádsággal szolgált Köntös László, az egyházkerület főjegyzője, köszöntőt mondott Tóth András, az egyházmegye esperese.

Az ünnepi alkalmon énekmondással közreműködött Dinnyés József előadóművész. Kodály Zoltán, Johann Sebastian Bach, Gárdonyi Zoltán kórusműveivel szolgált a Budapestről érkezett Központi Református Kórus, Berkesi Boglárka karnagy vezényletével. A reformáció magyar művelődésre gyakorolt hatásáról történeti áttekintést adott Albert András tápszentmiklósi lelkipásztor, történész.

Steinbach József püspök igehirdetésében úgy fogalmazott, a reformáció eseményét ezzel a páli igével foglalhatjuk össze: irgalmat nyertünk. Igehirdetésében a 2Kor 4,1-8 verseit vette alapul, és elmondta: mivel irgalmat nyertünk, nem csüggedünk szolgálatunkban. Nyíltan szólunk, ránk is vonatkozik az ige, a 21. században sem hamisítjuk meg Isten igéjét, hanem hitvalló bátorsággal megvalljuk ott, ahova az Isten helyezett bennünket. A Pápai Református Egyházmegye lelkipásztorainak, presbitereinek, gyülekezeti tagjainak kifejtette: mindannyiunknak megvan az a szolgálati területe, amelyet Isten dicsőségére végezhetünk, de emellett vannak olyan helyzetek, amikor az evangélium ügyében nyíltan kell kiállni a világ elé.

Az ünnepség keretében a templomban emléktáblát, a templomkertben pedig a székely kopjafák motívumait őrző emlékoszlopot avattak. Az emlékoszlop Pőcze Ferenc tápi presbiter alkotása, melyen az énekeskönyvi 90. zsoltárból vett idézet található: „Tebenned bíztunk eleitől fogva”.

A meghívottakat a tápi gyülekezet ebéddel látta vendégül. Istennek adunk hálát, hogy az egyházmegye közösségében együtt ünnepelhettünk.

Németh Tamásné Schédl Tímea

lelkipásztor

Forrás: a Pápai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3784
Összesen 2009. június 2. óta : 39763521