(19) „…íme, a világ Őt követi!”

Steinbach József, 2017-10-01 04:00:00

(János 12,12–19) HATALMAS TÖMEG ünnepelte a Jeruzsálembe bevonuló Jézust (12–13). – 1. A sokaság között híre ment, hogy Jézus feltámasztotta Lázárt a halálból, ezért mentek elé még többen (17–18). 

Úgy köszöntötték Jézust, mint akiben eljött a megígért Messiás, aki Izráel királya, és úgy érkezik az Úr nevében, mint aki csodás hatalmával Isten népét megszabadítja a római iga alól, és minden nép fölé helyezi őket. A sokaság tehát politikai vezért látott Jézusban, a megígért legnagyobb vezért, „politikai Messiást”, aki majd odavág a többieknek, és rendet csinál népe javára, mások ellenében. – 2. Az ember többnyire mindig erre vár. Persze nagyon kellenek az e–világi megoldások, mert ebben a világban folyamatosan szenvedést tapasztalva kiveszik belőlünk minden reménység. A baj az, hogy az e–világi megoldások mindig tele vannak önzéssel, gyarlósággal, önmagunk öntelt, erőszakos képviseletével (13). – 3. Még Jézus tanítványai sem értették mindezeket; – ők is a gyarló sokasághoz tartoztak, és nem hitbeli látással köszöntötték az Urat… (16). – 4. Sokan követik itt Jézust, de egyikük sem látja benne Isten Fiát, az értünk meghalni és feltámadni induló, megváltó Urat. Pedig Jézus éppen ezt jelezve vonult be szamáron Jeruzsálembe (Zakariás 9,9). Ő alázatos és megváltó szeretetével ad győzelmet (14–15). Áldott, aki így jön az Úr nevében, mert csak így képviselhetjük az Urat mi is, krisztusi emberként.*

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

Éppen ezért idézi Jézus Zakariás próféta jövendölését (Zakariás 9,9). 

Ő alázatos és megváltó szeretetével ad győzelmet; – nem legyőzi, hanem felemeli az emberi életet; – de legyőzi a bűn, a betegség, a gonosz hatalmát (14–15). 

Áldott, aki így jön az Úr nevében, mert csak így képviselhetjük az Urat mi is, krisztusi emberként.

 

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1497
Összesen 2009. június 2. óta : 40171790