„…aki cselekszi, az fog élni…”

Steinbach József, 2017-11-19 04:00:00

(Galata 3,6–18) EGYBEN EGYEK VAGYUNK, MA IS, bárkik is legyünk. – 1. Mi ma is a törvény emberei vagyunk, minden kultúrában, vallásban, vagy hitetlenségünkben egyaránt. „Tartsd be, cselekedj, oldd meg, mutasd meg, légy eredményes és még sikeresebb, mert meg tudod csinálni, mert minden fejben dől el…” – ismerjük ezeket a szólamokat.

Csak az számít, aki felmutat valamit, a maga erejéből, az az igazi ember, az „igaz” ember (12). Persze ez a gondolkodás olyan „versenyt” teremt, ami átok alá helyezi az életet. Mivel a „hit–vallási” verseny is ugyanez, mindez holtvágányra tereli az Isten és az ember kapcsolatát is (10–13). – 2. A hit embere egészen más, mint a törvény embere.* – A hit embere tudja, hogy a maga erejéből „nem képes maradéktalanul megoldani a dolgait”, mindig van híja annak, amit tesz. – A hit embere ezért Isten hatalmára és ígéreteire hagyatkozik, akárcsak Ábrahám (6–7). – A hit embere másokra is reménységgel és örömmel tekint; – sőt, áldássá lesz sokak számára (8). – A hit embere Ábrahám utódában, Jézus Krisztusban, Isten Fiában hisz, akiben Isten megváltó ígéretei beteljesedtek (15–18). – Az igaz ember hitből él (11), és ezzel a hittel lesz képes igazodni Isten üdvösséges rendjéhez, törvényéhez. – 3. A törvény emberei, vagy pedig a hit emberi vagyunk–e? 

Hozzáfűzés az igemagyarázathoz:

*  – A hit embere tudja, hogy a maga erejéből „nem képes maradéktalanul megoldani a dolgait”, mindig van híja annak, amit tesz. 

– A hit embere ezért Isten hatalmára és ígéreteire hagyatkozik, akárcsak Ábrahám (6–7). 

– A hit embere másokra is reménységgel és örömmel tekint; – sőt, áldássá lesz sokak számára (8). 

– A hit embere Ábrahám utódában, Jézus Krisztusban, Isten Fiában hisz, akiben Isten megváltó ígéretei beteljesedtek; – a törvényt pedig sok száz évvel megelőzte ez az ígéret (15–18). 

– Az igaz ember hitből él (11), és ezzel a hittel lesz képes igazodni Isten üdvösséges rendjéhez, törvényéhez. 

Ez a hit mindenestől Isten ajándéka. 

Minden ajándék, hogy senki se kérkedjék (Efezus 2,8).

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3620
Összesen 2009. június 2. óta : 39763357