Valódi gyógyír

, 2017-12-22 09:39:41

Újra tudták kezdeni az életüket a nyári viharkárok után az őrségi reformátusok. A karácsonyukat az a szeretet járja majd át, hogy az egész ország református közössége segítette őket a bajban, ez pedig valódi gyógyír volt a sebeikre - a Reformátusok Lapja interjúja.

A legszükségesebb helyreállításokat már elvégezték, de ha jön a tavasz, azért akad még tennivaló, például a kercaszomori templom toronysüvegét újra rögzíteni kell majd. A részletekről Szakál Pétert, az Őrségi Református Egyházmegye esperesét kérdeztük.

– Sikerült helyreállítani az augusztus 10-i őrségi viharkárokban megrongálódott épületeket?

– Folyamatban van a helyreállítás. A legszükségesebb feladatok már készen vannak, tehát sem a templomokon, sem a parókiákon, sem a magánházakon nincsenek beázások és más veszélyek. A többi felújítás azonban lassan halad, a biztosító is meglehetősen lassan téríti meg a károkat. Az is probléma itt, a Nyugat-Dunántúlon, hogy szinte elfogytak a szakemberek, a munkások: többségük már Ausztriában dolgozik, így nincsenek mesterek, akik elvégeznék a helyreállítási munkálatokat. Amint tavaszodik, folytatni szeretnénk az épületek helyreállítását. De nem csak az épített környezetünket érte kár: a gyönyörű Őrség természeti kincsei is megrongálódtak. Hatalmas erdőket tarolt le az augusztusi vihar, még most is vannak olyan erdőszakaszok, ahova tilos bejárni. Hatalmas a kár.

– Van még egy vetülete a károknak: az emberek lelke is megsérült. Sikerült ezeket begyógyítani?

– Azt hiszem, igen. Az országos méretű összefogás, amelyet a Zsinat elnöksége kezdeményezett, nagyon sokat jelentett az őrségieknek. Megtapasztalhattuk, hogy valóban egymás testvérei vagyunk – ez gyógyító tapasztalat. Már az első pillanattól figyeltünk az emberek lelkére is. Az én gyülekezetemben, Egyházasrádócon a viharkár másnapján elmentem egy családhoz, ahol összedőlt a pajta. „Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!" (Zsolt 118,29) – ezzel az igével próbáltam őket vigasztalni, utalva arra, hogy bár súlyos csapás ért bennünket, mégis hinnünk kell abban, hogy az igének van igaza.

– Mit gondol, az elmúlt hónapok után milyen lesz az idei karácsonyuk?

– Az egyforma sorsunk fogja jellemezni a gyülekezeteink ünnepeit, és az, hogy ebből egyforma módon próbáltunk fölépülni. Közösek voltak a veszteségeink, és együtt vagyunk hálásak azért, hogy elmúlt a vész, és megkezdődhettetek a helyreállítások is. Újrakezdhettük az életünket, és így érkezhettünk meg a Megváltó születésének ünnepre.

A viharon túl

Szakál Péter hangsúlyozza: idén nemcsak a viharkár volt meghatározó számukra, hanem a reformáció kezdetének ötszázadik évfordulója is. Megtapasztalhatták, hogy nemcsak szórványhelyzetben vannak reformátusok, hanem együtt, nagy közösségben dicsőíthették Istent például az október 31-i budapesti központi ünnepségen. „Bennünket ez buzdít, a következő év­ben is hasonló módon szeretnénk szolgálni Istent, ki-ki a maga területén az egyházban” – mondja az őrségi esperes.

– Valamennyi őrségi templom használható állapotban van?

– Igen. A legnagyobb baj a kercaszomori templommal volt. Itt szó szerint megemelte a vihar a toronysüveget, majd visszatette. Statikus segítségét kértük, aki azt mondta, vissza kell fogatni a süveget a helyére, de használható a templom. Máshol a templom tetején a cserepeket bontotta meg a szél, ezeket már pótoltuk, bár nehéz volt pont ugyanolyan cserepeket beszereznünk, mert már nem volt kapható.

– A parókiák is lakhatók, használhatók?

– Igen, és ebben benne van a gondviselés – az augusztusi vihar a bajánsenyei parókia udvarán kicsavart egy nyolcvanéves diófát, de úgy, hogy épp a parókiával ellentétes irányba dőlt.

Hegedűs Márk, fotó: Budaházi Anikó

A cikk megjelenik a Reformátusok Lapja 2017. december 24-31-i számában.

Forrás: www.református.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2018. január 21., vasárnap,
Ágnes napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8688
Összesen 2009. június 2. óta : 12842772

Ige Mellett

(27) „Az Úr vezérelt engem ezen az úton…” (1Mózes 24,1–27)

A HÍVŐ EMBER HÁZASSÁGÁNAK vannak alapvető kritériumai. A szerelem tehát a Biblia szerint ismeri a határokat.* – 1. Jó, ha választottunk ahhoz a nagy h... tovább

REPOSZT

A keresztyén önfeladásról

Sie nimmt den Glauben muslimischer Menschen als Bindung an den einen Gott wahr. (...) Der Dialog zielt auf das gegenseitige Kennenlernen, das gemeinsame Handeln, das Aushalten ...
... Tovább

Dokumentumtár

Jézus csendje

Formátum:.docx
Méret: 16.7 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

szombati istentisztelet

Formátum:.mp3,
Méret: 61.1 MB

A REND június 26-i, szombat esti istentisztelete

Hanganyag letöltése