Templomi textíliák gondozása

, 2018-06-05 09:08:41

2018. május 26-án, szombaton nagy izgalommal vártuk az egeraljai templomban vendégeink és az általuk hozottak érkezését. Illetve nemcsak az egeraljai templomban, hanem Adorjánházán a templomban és a gyülekezeti házban is. 

Egeralján előkészítettük a vetítéshez szükséges eszközöket és a hangerősítő technikát, Adorjánházán pedig a vendéglátás étkezési részét rendeztük, illetve a templomban fátyolfóliával bevont táblákat raktunk ki. Hogy mire is készültünk? Egyházmegyénk Női konferenciájára.

A konferencia témája a „Templomi textíliák gondozása” volt. Úgy gondoltuk, hogy jó lenne olyan gyakorlatias együttlétet szervezni, melyben a keresztyén lelkiségen túl a templomi szolgálatra készülésen keresztül az akár otthon is alkalmazható ismeretben lehessen elmélyülni. Így esett a választás a templomi textíliákra, hiszen minden templomban van több-kevesebb, legalább az úrasztalán megtalálható. A téma előadójául Dunántúl legszakavatottabb személyét sikerült megnyerni: a veszprémi Lackó Dezső Múzeum textil-restaurátor művészét, Egervári Mártát. Őt várta az előkészített technika az egeraljai templomban, hogy megtartsa vetített képes igen érdekes előadását a témáról. Az egyházmegyéből érkező érdeklődőket is ide vártuk. Pálfi Zsuzsanna egyházmegyei főjegyző áhítata után volt az előadás, majd egy hosszabb szünet következett.

 

A szünetben átmentünk Adorjánházára, a gyülekezeti teremben kávé, sütemények és üdítők várták a résztvevőket. Ezalatt előkészítésre került a csoportos gyakorlati foglalkozás, melyben a textíliák kezelését nemcsak nézhették, de ki is próbálhatták a jelenlévők.

Hogy min gyakorlatoztak? Nos, voltak, akik hoztak magukkal úrasztali terítőket. A legöregebb, leginkább vigyázásra szoruló darabokat rögtön a templomba vittük, a többi szolgáltatta a gyakorlás lehetőségét. És az érdeklődők gyakoroltak is nagy lendülettel. Megtanulhatták és gyakorolhatták a textíliák tisztítását, a csipkék kitűzését, és a szabályszerű raktározáshoz való előkészítést is.

Mindeközben végig folyt a beszélgetés, igen élénk volt ez a röpke óra.

A bőséges ebéd ideje alatt aztán a gyakorlatozásban megfáradt textíliák is átkerültek a templomba, hogy a meghirdetett „Egyházmegyénk gyülekezeteinek úrasztali terítői” kiállítás részesei lehessenek. A templomban Tóth András esperes zárszava nyitotta meg a lehetőségét a kiállítás megtekintésének.

Jó volt látni, ahogy a sokaság ellepte a templomot, és vizsgálgatták a kitett régi és már nem használt, vagy újabb és aktív szolgálatban álló úrasztali terítőket.

Jó volt látni azt az örömöt is, ahogyan a kiállítás megtekintése után begyűjtve a saját textíliát, ragyogó arccal (büszkén, hogy már szakszerűen tudják ezt tenni) csomagolták össze hazavitelre a hozott darabokat.

Istenünk adja meg, hogy a konferencia hozzon áldást a résztvevők életében, és a templomok gondosan őrzött textíliái hirdessék Isten dicsőségét!

Forrás: a Pápai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2862
Összesen 2009. június 2. óta : 40189098