Konfirmáció Dadon és Bokodon, avagy népegyház vagy hitvalló egyház?

Kovács Tamás , 2018-06-18 15:25:49

Isten kegyelméből májusban a dadi és bokodi gyülekezetekben négy konfirmandus tehetett hitvallást Urukról, Jézus Krisztusról. Dadon Bierbauer Csenge, Kovács Rebeka és Szabó Krisztina Anna, Bokodon Szűcs Kata Szilvia. Hogy ez a szám (sok vagy) kevés? Örök kérdés ez egyházunkban.

Bennem ilyenkor mindig a címben adott kérdés fogalmazódik meg; népegyházat vagy hitvalló egyházat munkálunk. Természetesen tudom, hogy Isten a szívek vizsgálója, és ez így is van jól. Ugyanakkor a lelkész és a presbitérium is sokat tehet és felelős is azért, hogy valóban olyan fiatalok (vagy felnőttek) álljanak ki az úrasztalához hitvallást tenni, akiknek az életén is látszódnak a lélek gyümölcsei, vagy legalábbis annak bimbói, kezdeményei. Akik később nem eltűnnek a gyülekezetből a közismert vicc szerint, hanem megmaradnak Krisztus jó katonájának.

 

Konfirmáció a dadi gyülekezetben 2018-ban

 

Konfirmáció a bokodi  gyülekezetben 2018-ban

 

Tudom, hogy nagyon kevés az a lelkipásztor, ill. presbitérium, aki felvállalja, hogy erre akár csak rá merjen kérdezni, vagy szóvá merjen valamit tenni, ami nem ezt az irányt mutatná a fiatal életében, beszédében, tettében. De Isten felelőssé tett bennünket arra, hogy olyan őrállói legyünk a gyülekezeteknek, amelyben hitelesek vagyunk. Beszélgetni kell a konfirmandusokkal; komolyan gondolják, tényleg szeretnék vállalni azokat a kötelezettségeket, amelyeket megfogadnak Isten és a gyülekezet előtt ünnepélyesen? Tudunk együtt imádkozni velük? Imádságban hordozzuk őket? Segítjük őket a Krisztus útján maradásban? Bárcsak Isten bennünket is megújítanaebben a felelősséghordozásban! Bárcsak a gyülekezet minden tagja segítségére lenne a konfirmandusoknak abban, hogy jó a gyülekezeti közösségben megmaradni! Bárcsak a konfirmáltak valóban egy igazán szerető nagycsaládot érezhetnének maguk mellett, amelybe örömmel és hűséggel akarnának tartozni! Isten segítsen ebben mindannyiunkat!

Kovács Tamás lelkipásztor

Forrás: Tatai Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4421
Összesen 2009. június 2. óta : 39764158